Nieuws

Muzikaal theater Tsj?bbe Hettinga & Breed Freed in Wijnaldum

Door Jeroen Pietersma
WIJNALDUM - Dichter en voordrachtskunstenaar Tsj?bbe Hettinga en zijn zevenmansband ?Breed Freed? brengen ?swing en soul? naar Wijnaldum. ?Swing troch de nacht? is de titel van het po?zie- en muziekprogramma dat ze op zondag 20 november in de Andreaskerk opvoeren. Het ?S?kerbeat-konsert? begint om 16:00 uur, de entree bedraagt ? 8.

Op dit moment is Tsjêbbe Hettinga buiten Friesland één van de bekendste Friese dichters. Zijn internationaal debuut maakte hij toen hij voordroeg op de Frankfurter Buchmesse in oktober 1993. Daar bleek dat een Friese dichter op het Duitse publiek evenveel indruk kon maken als welke Nederlandstalige dichter ook. Door de muzikaliteit van de poëzie en voordracht van de dichter is het ook voor wie geen Fries verstaat, een bijzondere ervaring.

In de afgelopen jaren is Hettinga vaak uitgenodigd om op te treden op verschillende internationale literaire festivals. De dichter heeft optredens gegeven op onder andere het Festival Internacional de Poesía de Medellín (Colombia), Poetry International Rotterdam, de Barcelona Book Fair, de Listowel Writers Week (Ierland), London Festival of Literature en Poetry Gabriola Festival (Canada).

Het landschap speelt een belangrijke rol in Hettinga’s poëzie. Het Friese landschap, maar ook landschappen van overzee en verder. Ze zijn bij deze dichter niet alleen verbonden aan een bepaalde plek, maar universeel. Zijn vocabulaire is mythisch, zijn beelden visionair. Hettinga’s poëzie is vertaald in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans. Voordragen doet Hettinga uit zijn hoofd, om zo goed mogelijk “in zijn gedichten te zitten” en de gevoelslading zo krachtig mogelijk te kunnen vertolken. Dit laat hij weer eens zien op een manier die diepe indruk nalaat met zijn poëtisch muzikaal theaterprogramma ‘Swing troch de nacht’. Op zondagmiddag 20 november dus in de sfeervolle Andreaskerk in Wijnaldum. Info en voorverkoop: jantsjepost@planet.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda