Nieuws

Muziekschool Ritmyk heeft weer ruimte voor jong en oud

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Een muziekschool is voor het culturele leven in de stad onontbeerlijk. Zie de jongens en meisjes die een muziekinstrument bespelen. Gitaar, trompet of drumstel; de meeste jongeren hebben hiervoor muzieklessen gevolgd en beleven heel veel plezier aan hun hobby. Sommige ouderen laten wel eens weten dat ze er spijt van hebben, dat ze nooit muzieklessen hebben gevolgd. Eigenlijk zouden we nog wel willen. Maar ja, ben ik niet te oud, vragen zij zich af.

Hennie Reek, regiomanager van muziekschool Ritmyk, begint te lachen. “Te oud? Mijn ouders zeiden vroeger de duvel is oud. De muziekschool speelt hier op in en geeft overdag bijvoorbeeld keyboardcursussen voor volwassenen, in totaal twintig lessen op de dinsdagmorgen. Maar in overleg kan dit ook op andere dagen.”
Ritmyk, de muziekschool in Harlingen en Franeker, heeft momenteel nieuwe cursussen en plaats voor nieuwe leerlingen. De lessen worden in Harlingen gegeven in MFC Het Vierkant (Johan van Oldenbarneveltstraat 2) en in Franeker in de muziekschool (Sjaardemastraat 1).

Op het ogenblik is piano een gewild instrument, laat Hennie weten. “De docenten zijn beschikbaar voor het geven van speciale quatre-mainscursussen (vierhandig spel op de piano) en pianogroepsles voor volwassenen.” Hennie legt uit dat sommige mensen het eng vinden om alleen te spelen. “Daar zijn nu speciale lesmethoden voor. Samen met je vriendin, vriend, man of vrouw speel je beiden op dezelfde piano. Het blijkt dat de drempel om lessen te volgen hierdoor minder hoog is.” Cursisten kunnen zich in groepsverband of individueel opgeven, de docenten bieden in dat laatste geval de mogelijkheid tot het zoeken van geschikte medecursisten. De lestijden zijn in overleg.

Popkoor
Bij voldoende inschrijving gaat in Harlingen het popkoor weer van start. Op woensdagavond 9 januari van 19:30 tot 21:00 uur is er onder leiding van dirigente Stella Boggia een gratis kennismakingsavond in MFC Het Vierkant. Ook is er plaats voor nieuwe leerlingen op de instrumenten accordeon, blokfluit, dwarsfluit, gitaar, hoorn, kerkorgel, keyboard, trompet, bugel, cornet, trombone, piano, saxofoon en slagwerk. Helemaal nieuw in het cursusaanbod in Franeker en Harlingen is het aanbod van cellolessen.
Er is plaats voor kinderen en volwassenen, individueel of in groepsverband. Geïnteresseerden kunnen twee gratis proeflessen aanvragen. Er bestaat momenteel een bloeiende vioolafdeling, zegt Hennie niet zonder trots. “Er zijn nu zo’n twaalf leerlingen die les krijgen van Reinold Boersma. De kinderen of volwassenen kunnen twee gratis proeflessen volgen. Een instrument is aanwezig en later kan men een instrument huren.

Hannah van der Tuin (12 jaar) is één van de leerlingen. Zij speelde blokfluit en ging in 2008 over op de viool. De Harlingse heeft er geen spijt van en vindt het nog steeds erg leuk. Gonnie Roelofsen heeft een dwarsfluitensemble. Jonge fluitisten kunnen hier gezamenlijk spelen, wat eigenlijk veel leuker is dan in je uppie. Het blijkt dat er op de muziekschool Ritmyk veel meer mogelijk is dat menigeen weet. Ook de lesmethoden zijn gemoderniseerd. Er wordt met internet gewerkt en ook YouTube wordt wel eens ingeschakeld om samen te spelen. “Geïnteresseerden kunnen eens een kijkje nemen”, zegt Hennie. “Jong en oud beleven er zoveel plezier aan.”
Wat het lesgeld betreft, zijn er drie inkomensklassen; laag, midden en hoog tarief. De tarieven voor de lessen zijn te vinden op de website van Ritmyk. Aanmelden voor de twee gratis proeflessen, meer info over het aanbod van de pianodocenten of aanmelden voor de gratis kennismakingsavond van het popkoor kan via info@ritmyk.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda