Nieuws

Minister: concessie Waddenveren definitief naar Doeksen en Wagen


DEN HAAG - Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft de bezwaren ongegrond verklaard tegen de twee concessies verleend voor de veerdiensten tussen het vasteland en de vier Friese Waddeneilanden. De concessies, die gelden voor 15 jaar, zijn toegekend aan de rederijen Doeksen en Wagenborg. Met deze concessies zijn de eilanders en bezoekers verzekerd van reguliere, betaalbare en betrouwbare verbindingen gedurende het hele jaar.

De minister had de concessies een jaar geleden, op 24 mei 2011, al toegekend aan Doeksen en Wagenborg, maar EVT, rederij Waddentransport en het samenwerkingsorgaan Vast gingen maakten hiertegen bezwaar. In deze bezwaarprocedure heeft Schultz van Haegen nu bepaald dat de bezwaren ongegrond zijn. Schultz van Haegen zei bij het toekennen van de concessies: “Het nieuwe concessiestelsel zorgt ervoor dat de continuïteit van de verbindingen gewaarborgd is, dat reders efficiënt werken en een goede service aanbieden tegen een betaalbare prijs.”

Doeksen en Wagenborg verzorgden de veerdiensten tussen het vastenland en de vier Friese eilanden al op basis van Openbare Dienstcontracten (OD-contracten). Om de continuïteit van personenvervoer (zonder subsidie) te garanderen, is een concessiestelsel opgezet. In de concessie garandeert de reder ook op stille, onrendabele momenten te varen volgens de afgesproken dienstregeling. De reder krijgt hiervoor het exclusieve recht tot het verrichten van de veerdiensten terug.

In de concessie zijn onder andere voorschriften opgenomen om de kwaliteit van de veerdiensten te waarborgen. De waardering die klanten geven is daarbij de belangrijkste graadmeter. Daarnaast is in de concessie opgenomen dat consumentenorganisaties en gemeenten jaarlijks advies uitbrengen over de vervoersplannen van de reders. De concessieperiode bedraagt 15 jaar. Daarna zal een openbare aanbesteding plaatsvinden.

Erwin Rob, directeur van de Eigen Veerdienst Terschelling maakt zich niet zo druk om de definitieve concessieverlening. “In principe was die concessie al verleend, alleen heeft de minister na een bezwaar- en beroepsprocedure opnieuw besloten de concessie te verlenen aan Rederij Doeksen.” Toch is ook deze concessie pas onherroepelijk, nadat een eventuele bezwaar- en beroepsprocedure is afgerond. Tot die tijd blijven de openbare dienstcontracten van kracht. “We willen het bezwaar opnieuw indienen bij het Europese Hof en de vraag stellen of een concessie van deze omvang en van deze duur wel vergeven mag worden. Zolang deze procedure loopt mag EVT blijven varen.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda