Nieuws

Lions Tjerk Hiddes verkoopt hamburgers op kerstmarkt

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De leden van de Lions Tjerk Hiddes gaan op de Zoutsloter Kerstmarkt hamburgers verkopen. De opbrengst gaat naar het goede doel de stichting Willem Barentsz. Met de bouw van de replica op de Willemshaven wil de Lions club kansarme jongeren ondersteunen die klassieke houtbewerking onder de knie willen krijgen.

Het verhaal van Willem Barentsz is één van de meest heroïsche uit de Nederlandse maritieme geschiedenis, doorspekt van vindingrijkheid, grenzeloze moed en bijna bovenmenselijk doorzettings-vermogen. Barentsz stak in 1596 van wal in de hoop een Noordelijke doorvaart naar Azië te ontdekken, maar strandde met zijn schip in het ijs bij Nova Zembla. De maandenlange overwintering in het zelf-gebouwde ‘Behouden Huys’ op Nova Zembla en de eindeloze, barre terugtocht naar de bewoonde wereld zijn ongekende huzarenstukjes.

Leerproject
De Stichting Expeditieschip Willem Barentsz laat dit stuk Hollands glorie herleven met de reconstructie van het schip. Dat gebeurt als leerproject. Na voltooiing zal het worden ingezet voor toeristische doeleinden, voor historisch onderzoek en voor opleiding en vorming van groepen die geïnteresseerd zijn in de scheepvaart. Droom van de initiatiefnemers is om met het schip een reis te maken naar ... Nova Zembla.

Het is in 2011 de derde actie van de Lions club Tjerk Hiddes. Zo verkochten ze eerder ook hamburgers en maakten ze vaartochten met loodsboten tijdens de opening van het vaarseizoen en tijdens de Visserijdagen. Overigens staat de hamburgerstand van de Tjerk Hiddes Lions ter hoogte van Zoutsloot 113 op de kop van het grasveld.

|Doorsturen

BuienradarAgenda