Nieuws

Lege winkelpanden mogelijk opgefleurd

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Er staan veel winkelpanden leeg in het centrum van de stad. B&W zouden graag zien dat de nu nog troosteloze etalages van die panden worden opgefleurd. ?Met bijvoorbeeld oude foto?s van Harlingen of kunstwerken?, vertelt wethouder Maria le Roy. ?Dat willen we in samenwerking met de Harlinger Ondernemers Vereniging bewerkstelligen.?

LeRoy bracht dit naar voren tijdens de laatste raadsvergadering tijdens het onderwerp toerisme.“We willen de stad aantrekkelijk houden, ook voor bezoekers, met een diversiteit aan aantrekkelijke etalages.”Volgens de wethouder komt de leegstand door verschillende factoren.“Je ziet dit terug in meerdere centra in het land en ookHarlingen kan hier niet aan ontsnappen.Maar we willen een beroep doen op de eigenaars van panden om deze beschikbaar te stellen.Mooi ingerichte etalages hebben een toegevoegde waarde voor ons centrum.”

De etalage van voormaligSlagerijJorna zou als voorbeeld kunnen dienen.Deze is ingericht doorGalerieDeVis.Momenteel staan er zeventien winkelpanden leeg op deVoorstraat en op deKleine enGroteBredeplaats.ZoalsHansTextiel enStoelwinderParket op deGroteBredeplaats enCigo, deSchlecker en deGastronoom op deVoorstraat.Achmed van de toko op deGroteBredeplaats snapt wel hoe het komt.“De huren zijn te hoog, duur, alles is duur.Het zijn zware tijden”, zegt hij zwaaiend met zijn armen in de lucht.Zijn kleurrijke winkel wordt omringd door lege panden.Ook bijBakkerBas is het stil.Gelukkig staat op een briefje te lezen dat hij zal terugkeren na een vakantie. 

De voorzitter van de activiteitencommissie van deHOV,Sjoerd deGooijer, is enthousiast over het idee van de wethouder.“We gaan het er de eerstvolgende vergadering over hebben.De situatie wordt steeds beroerder.We hebben ondernemers nodig met goede ideeën”, aldus de vastgoedman en eigenaar vanKoks enKeukenmeiden.

|Doorsturen

BuienradarAgenda