Nieuws

Leerlingen Simon Vestdijk winnen regiofinale Technasium

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Het team van Simon Vestdijk uit Harlingen, bestaande uit Wibo van Bussel, Glenn Huijser, Robert Mol en Jelmer de Jong (Atheneum, 2e klas), heeft de meest innovatieve oplossing van Friesland bedacht waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Na een spannende regiofinale op NHL Hogeschool koos de jury voor het idee van een draaiplateau ?de zuivelschijf? in de koelkast. Plekjes die normaal erg moeilijk bereikbaar zijn, komen met een simpele handomdraai binnen bereik. De vier leerlingen maken zich nu op voor de landelijke finale op 20 en 21 april en vertegenwoordigen Friesland tegenover de andere provinciewinnaars.

Afgelopen woensdag vond op NHL Hogeschool de regiofinale plaats van de Technasium TOP Award. Dit jaar is het thema ‘Smart Homes’, ofwel slimme huizen. Het gaat in deze opdracht om intelligente techniektoepassingen in huis, die het ouderen gemakkelijker maken om (langer) zelfstandig te wonen. Tot op het laatst bleef het spannend wie er met de TOP Award vandoor zou gaan. Wibo: “Ik dacht: yes, toen we de uitslag hoorden.”

Het team vertegenwoordigt Friesland in de landelijke finale. Glenn: “Voor de landelijke finale gaan we ons prototype nog uitbreiden en motoriseren. Het was erg leuk om aan de opdracht te werken: je onderzoekt, ontwerpt en bouwt aan iets.” Jan Steenmeijer, instituutsdirecteur Techniek van NHL Hogeschool: “Het is ontwapenend hoe jonge mensen vanuit de eenvoud iets kunnen bedenken. Het winnende idee is werkelijk briljant. Deze finale zorgt ervoor dat jongeren vanuit een maatschappelijk vraagstuk aan de slag gaan met techniek. Ik hoop dat dit hen triggert om ook voor een techniekprofiel te kiezen, want we hebben hen hard nodig in het werkveld.”

Tijdens de regiofinale nam het team van Simon Vestdijk het op tegen zeven andere teams met elk een inventief idee en prototype. De teams waren afkomstig van het CSG Liudger, het Stellingwerf College, het Bogerman College en het Linde College. CSG Liudger werd tweede en maakt nog kans op een wildcard voor een plek in de landelijke finale.??De Technasium TOP Award wordt jaarlijks uitgeschreven onder de Technasium-leerlingen uit het tweede jaar van het voorgezet onderwijs van havo en vwo. Het biedt scholieren de kans om actief aan de slag te gaan met de afwisselende wereld van de technische wetenschap. Het Technasium is een onderwijsstroom waarbij de leerlingen kennismaken met de moderne wereld van bèta en techniek.

|Doorsturen

BuienradarAgenda