Nieuws

Leerlingen RSG zoeken in mist naar planten, dieren en afval

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Leerlingen van de derde klas VMBO/ MAVO van het RSG Simon Vestdijk uit Harlingen en Franeker zochten woensdagmorgen naar planten, dieren en afval voor het project Coastwatch. De scholengemeenschap organiseerde het internationale project voor de 23e keer. In totaal deden 135 leerlingen mee. Het project is een initiatief van Stichting De Noordzee dat hiermee aandacht wil vragen voor de vervuiling van zee en strand bij de overheid, de politiek en het bedrijfsleven.

In de dichte mist is het even zoeken naar het groepje van vier leerlingen, die onder begeleiding van biologiedocent Goorhuis, de 500 meter strand en dijk rondom de Stenen Man moeten onderzoeken en inventariseren. Eén leerling heeft al in het drijfzand gestaan en een andere heeft al natte voeten gekregen. “Die sokken moeten vanmiddag maar even op de verwarming”, roept Goorhuis naar de leerling. “Waar moeten we nu gaan zoeken? Want het strand kunnen we niet op,” vraagt de leerling aan de docent. Waarop deze zegt dat ze ook in het gras tussen het strand en de zeedijk kunnen zoeken en de leerlingen gaan weer op weg.


Met verzamelbakjes en een vuilniszak zoeken ze eerst naar dieren en planten. Die nemen ze mee naar school om nader te onderzoeken voor het vak biologie. Op de terugweg turven de leerlingen de hoeveelheden afval die ze tegenkomen op een lijst waar alle mogelijke soorten afval op genoemd staan. “Ze nemen het afval niet mee, alleen de heel bijzondere vondsten,” vertelt Goorhuis “Het is niet de bedoeling dat ze gaan schrapen, ze hoeven het afval alleen te inventariseren.” De resultaten voeren de leerlingen ’s middags op school in op de website van Stichting De Noordzee. Goorhuis: “Vanmiddag gaan de leerlingen op school nog een verslag schrijven over wat ze gedaan hebben vandaag en hoe ze bijgedragen hebben aan de afvalproblematiek. Concrete oplossingen hoeven ze niet te bedenken, al is het natuurlijk mooi als ze daar wel mee komen.”


Resultaten
In totaal is er 15 kilometer dijk onderzocht, waarbij de leerlingen uit Franeker de dijk aan de noordzijde van de Harlinger haven voor hun rekening namen en de leerlingen uit Harlingen de dijk aan de zuidzijde. Aan de zuidzijde vonden ze in totaal 685 stuks afval, met name consumentenafval. Er werden grote hoeveelheden metalen blikjes, plastic tassen, plastic patatbakje en plastic touwen en netten gevonden. Aan de noordzijde van de Harlinger haven vonden de leerlingen in totaal 227 stuks afval. Hun verzameling bestond uit plastic patatbakjes, kunststof piepschuim, takken, kunststof flessen en kunststof tassen. Ten opzichte van vorig jaar zijn er 360 stuks meer afval gevonden aan de zuidzijde en 801 stuks minder aan de noordzijde van de Harlinger haven. Het project is toen op 15 september uitgevoerd.

|Doorsturen

BuienradarAgenda