Nieuws

Keurslager Harry Zijlstra viert 20-jarig jubileum

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Al twintig jaar runnen Harry Zijlstra en zijn mede firmant Karl Nettebrock hun keurslagerij aan de Voorstraat 27. Harry komt uit een echt slagersgezin, zijn vader had een winkel in Leeuwarden. Het slagersvak werd hem dan ook met de paplepel ingegoten. Het was niet of Harry slager zou worden, maar eerder wanneer.

Hij kwam voor stage bij de toenmalige eigenaar Harrie Dontje te werken. Na zijn stageperiode ging hij zijn eigen weg, maar hij had wel de afspraak met Dontje dat mocht hij een knecht nodig hebben hij de eerste was die gebeld zou worden. Aldus geschiede en na vier jaar als medewerker gewerkt te hebben, kon Harry de zaak op 1 december 1991 overnemen. “Dat was mijn insteek, ik wilde altijd al een eigen zaak beginnen”, zegt Harry, die nu na twintig jaar terugziet op deze periode.

Er is veel veranderd. Was er in het begin sprake van het grove werk zoals uitbenen van halve varkens of runderbouten, nu gebeurt dit allemaal bij de groothandel. “We bestellen delen van het dier die je gebruiken kunt. Het accent ligt nu veel meer op de winkel”, vindt de Harlinger slager. Volgens hem gebeurt het werk vooral in de winkel, door de arbeidsintensieve producten als gehaktvariaties enz. Ook de eigen worstmakerij en vleeswaren garandeert de kwaliteit van de diverse soorten zoals leverworst, rookvlees, achterham, grillworst, droge worst, rookworst etc. De kant-en-klaarmaaltijden hebben de laatste tien jaar een grote vlucht genomen. Er zijn 25 soorten verkrijgbaar, iedere dag vers uit eigen keuken.

De winkel onderging in 1997 een complete metamorfose. Vorig jaar werd een geheel nieuwe toonbank geïnstalleerd, nieuwe vloeren en koelkasten. Harry: “We willen alles graag up to date houden. Ook de hygiënevoorschriften zijn heel belangrijk. De klanten zien dat ook.” Niet alleen in de winkel is alles proper en helder, maar ook achter de winkel is alles spic en span.

De sfeer in de winkel noemt Harry ook heel bepalend. “We hebben negen parttime vrouwen in dienst en ze kennen het klappen van de zweep. We stellen dan ook alles in het werk om het de klanten naar de zin te maken. Bij een supermarkt heeft het woord service dan ook een andere lading dan bij ons.” De winkel is dagelijks van maandag tot en met zaterdag geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag tot 16.00 uur. Na aanleiding van het 20-jarig jubileum zijn er diverse aanbiedingen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda