Nieuws

Johan Noorloos: ?Nu ben ik een man met een missie?

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? ?Ik weet nog dat ik mij als kind vaak zondig voelde als in de kerkbanken zat. Nu ben ik een man met een missie en sta volgende week voorin de kerk.? Johan Noorloos (38) woonde tot zijn 21ste jaar in Harlingen. ?Ik heb als kind grote moeite gehad om echt mezelf te kunnen zijn.? Nu is hij een succesvol yogadocent, schreef twee boeken en ontwikkelde een multimediale voorstelling genaamd ?Het Inzicht?. Op zaterdag 19 november wordt dit gebracht in de Grote Kerk. ?En dat is een bijzondere plek voor mij. In mijn geboortestad, omringd door dierbaren.? Door Renate Huisman

Tot zijn vijftiende levensjaar woonde Johan in de Oosterparkwijk, hij ging als jongen naar de Prins Willem Alexander school. “En toen was het logisch dat je doorstroomde naar de christelijke mavo, of je moest echt heel goed kunnen leren.” Na de mavo ging hij naar de havo op de rsg Simon Vestdijk en hij rondde vervolgens het vwo af. “Ik heb drie diploma’s gehaald en dat is wel bijzonder.” Ondertussen was het gezin Noorloos naar de Spiker verhuisd, waar zijn ouders nog altijd wonen. “Met terugwerkende kracht heb ik positieve herinneringen aan Harlingen. De nabijheid van de zee, ik maakte lange wandelingen met de hond. Ik had een grote vriendengroep. We gingen vaak zwemmen in het openluchtzwembad de Koemen, ik deed aan volleybal en zat bij de zwemclub.”

Maar ondertussen ontdekte Noorloos ook dat hij niet op meisjes viel. “En volgens de kerk deugde dat niet. Ik leefde in angst, hoorde er eigenlijk niet bij en kon niet mezelf zijn. Dat hoorde ik vaak genoeg in de kerk. Ik vertelde dat aan niemand en probeerde het angstvallig geheim te houden. Vooral voor mijn ouders. Ik zou nooit met een vrouw en kinderen thuiskomen, dat voelde als falen. Daarbij wilde ik deze ‘fout’ compenseren door verder een perfecte jongen te zijn, beter en liever dan anderen. Ik wilde aan allerlei eisen voldoen voor mijn omgeving.”

Na het vwo wilde de Harlinger Economie studeren in Groningen. “Maar ik zag er verschrikkelijk tegenop om weg te gaan van huis. En ik miste daar de houvast die ik in Harlingen wel had. In het weekend ging ik terug en kon ik op stap met mijn vrienden. Maar in Groningen was ik alleen, met mijn twijfels. Ik had geen kader, had alle vrijheid om te zijn wie ik wilde zijn maar ik wist ik niet wie ik was. Ik had zoveel toneel gespeeld. En ondertussen ging het steeds slechter.”

Na enige tijd stapte hij over op de studie Psychologie. Daarmee wilde hij vooral aan zichzelf werken. In die tijd kwam hij ook uit de kast. “Mijn ouders hebben daar bijzonder goed op gereageerd, daar heb ik echt respect voor. En ze zeiden ook dat ik het eerder had moeten vertellen.” De studie Psychologie verruilde hij voor de Hoge School voor de Kunsten in Kampen. “Daar voelde ik mij thuis, ik ging de kant van theater uit. Ik kreeg verschillende klussen, ook voor de tv en dacht dìt is het.” In Utrecht heeft hij de opleiding afgerond en toen wilde Johan naar Amsterdam.

Voldoening
“Maar het was moeilijk om een woning en een baan te vinden. Ik zag in de krant een oproep staan voor zij-instromers voor het basisonderwijs. Er was namelijk een lerarentekort. En de gemeente bood deelnemers meteen een woning en een salaris aan. Ik dacht ‘dat ga ik doen’. Binnen twee weken stond ik hele dagen voor groep 8 in de achterstandswijk Osdorp. Heel onverantwoordelijk maar ik vond het hartstikke leuk. Van een wereld van feesten en uitgaan zat ik opeens tussen de ouders, kinderen en collega’s. Ik las de kinderen ‘Alleen op de Wereld’ voor en ik maakte het gezellig in de klas. Ik vond het mooi die kinderen het gevoel te geven dat mochten zijn wie ze waren. Dat wat ikzelf vaak had gemist. Tot kort daarvoor voelde ik mij uiterst gedreven om succesvol te zijn. Mijn vriendin Daphne Bunskoek, die ik had leren kennen op de theaterschool, trad op in grote tv-shows. Ik gaf les op een basisschool. Het verschil was pijnlijk duidelijk. Maar het lesgeven gaf onverwacht veel voldoening.”

Naast het lerarenbestaan bracht Johan veel tijd door in de sportschool. Maar liefst vijf maal per week ging hij trainen en zo kwam hij in aanraking met yoga. “Ik had nog steeds een onrust in mij en stond wel sceptisch tegenover yoga. Maar die eerste les vond ik stiekem toch wel interessant. De lerares had een bijzonder vredige gezichtsuitdrukking. Ik dacht ‘dat wil ik ook’. Zij vertelde mij dat inspiratie voortkomt doordat je iets moois van een ander in jezelf herkent.”

“Ik volgde workshops en trainingen. En de honger naar kennis en voeding nam toe.” Met grote regelmaat ging Johan op reis in de periode 2002 tot 2006.” Ik ben de hele wereld over gereisd en volgde overal yogacursussen. Ik heb op de hoogste berg in Machu Picchu gestaan, volgde loodzware trainingen in New York, liet mij meerdere keren tien dagen opsluiten in een klooster, en volgde een lerarenopleiding tot Yoga-leraar op Ko Samui in Thailand.” Dit extreme reisgedrag leek op zelfkastijding. “En niemand kon mij tegenhouden. Ik ben iemand van extremen.”

“Maar al dit leren en reizen bracht werkelijk mooie inzichten. Je hebt als mens altijd de keuze om je te laten leiden door angsten of te geloven in mogelijkheden, je kunt de rol van slachtoffer op je nemen of verantwoordelijkheid dragen. Door mij bewust te richten op wat ik echt wilde met mijn leven, contact te maken met mijn authentieke verlangens, begon ik mijn talenten te ontdekken. Ik durf ze nu ook echt te gebruiken en dat voelt goed. Ik heb geleerd om meer mezelf te zijn in plaats van me naar allerlei aangeleerde patronen en verwachtingen te gedragen. Ik heb geleerd dat ik daarom word gewaardeerd en gerespecteerd. En de grootste inzichten vond ik op de yogamat in de stilte. Niet op de meest indrukwekkende plekken in de wereld. Maar gewoon in mijn appartementje in Amsterdam.”

Yogagarden
In 2005 richtte hij samen met twee collega's Yogagarden in Amsterdam op. De yogastudio’s stroomden vol. Er kwamen ook veel BN-ers en die mond-tot-mondreclame ging snel. Je moet bij Johan zijn, zeggen ze dan, die is goed.” Daphne Bunskoek, Trijntje Oosterhuis, Kim van Kooten, Katja Schuurman, Jeroen Pauw: allen volgen yogalessen bij Noorloos. “En toen ontstond het idee voor een boek. Ik vroeg hen te beschrijven wat ze ervoeren tijdens yoga en wat het teweegbracht.” Die verhalen zijn gebundeld en er is een boek van gevormd: ‘Hoe yoga je leven kan veranderen’. “Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je je kwetsbaar opstelt, je een licht laat schijnen dat andere mensen ook laat stralen.”

Uitgeverij De Bezige Bij vroeg aan Noorloos zijn leven te beschrijven. “Ik ben een beginnend schrijver en heb Yvonne Kroonenberg gevraagd mij te helpen. ‘Twaalf goeroes, dertien ongelukken’ gaat over mijn zoektocht naar geluk. “Ik heb ervaren dat grenzeloze kwestbaarheid onkwetsbaar maakt en dat hoe meer ik mezelf ben, hoe beter het gaat. Ik heb een eigen yoga-opleidingsstudio in de Jordaan waar intussen een paar honderd mensen tot yoga-leraar zijn opgeleid.”

Het Inzicht
“In mijn nieuwe voorstelling leid ik mensen naar hun meest oorspronkelijke dromen. In de stilte tussen twee gedachten geef ik mensen de gelegenheid in contact te komen met authentieke verlangens. En daar waar je blij van wordt, daar ben je ook goed in. Talent en passie gaan vaak hand in hand en als je je dromen verwezenlijkt, inspireer je daarmee anderen om hetzelfde te doen. Ik moedig mensen aan zelf de verandering te zijn die ze in de wereld willen zien.”

Het Inzicht heeft als toevoeging ‘In vijf stappen naar je mooiste leven’. “Het is een ontdekkingsreis naar jezelf met bijpassende beelden en muziek. Tijdens het creatieproces heb ik mij laten inspireren door verschillende religies en spirituele stromingen. Ik was op zoek naar de essentie. Ik was niet geïnteresseerd in de verschillen, veel meer in de gemene deler. Voor mij is deze voorstelling ook symbolisch, ik ga als yogaleraar terug naar de kerk, de grootste kerk van de stad waar ik als kind ben opgegroeid. Ik ben al door het hele land gereisd, heb in alle grote steden mijn voorstelling voor het voetlicht gebracht. En nu kom ik thuis. Mijn ouders en familie zullen ook komen, heel spannend. Ik wil mensen prikkelen, ze raken. Veel bezoekers worden geïnspireerd door de voorstelling. En ik weet wel dat er 1001 wegen naar Rome leiden, maar dit is er één van.”

Multimediale voorstelling ‘Het Inzicht, in 5 stappen naar je mooiste leven.’ De Grote Kerk, zaterdag 19 november, 19.30-22.30 uur. Kaarten kunnen besteld worden www.johannoorloos.nl

|Doorsturen

Buienradar



Agenda