Nieuws

Huurdersvereniging Harlingen slaat alarm

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Vorige week heeft de Nederlandse Woonbond haar leden opgeroepen mee te doen aan de actie Huuralarm, een grootscheepse campagne tegen de kabinetsplannen om de huren in de komende jaren extra te verhogen, het puntenstelsel af te schaffen en verhuurders jaarlijks een heffing van 2 miljard op te leggen. ?Als de plannen doorgaan heeft dat desastreuze gevolgen voor huurders en woningzoekenden?, stelt de bond. ?Het failliet van de sociale huursector is in zicht.? Die oproep heeft goed gewerkt. Inmiddels is de petitie Huuralarm ruim 10.000 keer ondertekend en elke dag groeit dat aantal nog verder. De huurdersvereniging Harlingen roept daarom haar leden en alle overige huurders op de petitie te onderteken. Dat kan via huuralarm.petities.nl.

De actie richt zich op de volgende maatregelen uit het regeerakkoord: de verhuurdersheffing, de gluurverhoging, de introductie van markthuren in de sociale sector en de afschaffing van het woningwaarderingsstelsel (het puntenstelsel). Zo kan het zijn dat de hoogte van de huren in de nabije toekomst gebaseerd worden op inkomen en de WOZ-waarde van uw woning, meldt huurdersvereniging Harlingen. Daardoor zouden huurders met een inkomen tot 33.000 euro 1,5% extra huur moeten gaan betalen bovenop het jaarlijks inflatiepercentage. Tot 43.000 euro moet dat dan 2,5% extra worden betaald en daarboven 6,5%.

De maximumhuur die nu nog gebaseerd wordt op het puntenstelsel wil de regering vervangen door een maximumhuur van 4,5% van de WOZ-waarde van uw woning. In de praktijk komt het erop neer dat hoe hoger uw WOZ-waarde is van uw woning des te meer huur u moet betalen, waarschuwt de huurdersvereniging. “Dat is vooral het geval in gebieden waar de woningmarkt schaars is.” Is de WOZ-waarde van uw woning betrekkelijk laag dan kan de maximumhuur lager gaan uitvallen en gaat uw huur omlaag.

Het vorige kabinet wilde al een verhoging invoeren voor mensen met een inkomen boven de 43.000 euro. Deze verhoging werd ook wel ‘gluurverhoging’ genoemd, omdat verhuurders toestemming zouden krijgen om bij de Belastingdienst inkomensgegevens op te vragen. Dat stuitte op grote bezwaren vanwege privacy. Op deze manier werd ook duidelijk of er sprake was van het zogenaamde scheefwonen; wonen in een goedkoop huis met een hoog salaris. Door de huren voor deze groep extra te verhogen ging men er vanuit dat die huurders dan wel zouden gaan verhuizen naar een duurdere woning. De woningmarkt moest hierdoor uit het slop komen en de leegstaande goedkopere woningen zouden dan sneller beschikbaar zijn voor de huurders met een lager inkomen. Die plannen hebben het niet gehaald, maar omdat er nu in de nieuwe plannen sprake is van een mix, lijkt vooralsnog dat de oude plannen in een nieuw jasje er toch komen, vermoedt de huurdersvereniging.

De huurdersvereniging Harlingen is dan ook niet blij met al deze extra kosten voor huurders en verhuurders. “Mochten alle plannen doorgaan – op 17 en 18 december zullen de beide Kamers stemmen - dan heeft dat grote gevolgen voor huurders. Zij zullen in de komende jaren veel meer huur moeten betalen voor hun woning dan tot nu toe. Daar komt nog bij dat hun verhuurder nauwelijks geld overhoudt voor het periodiek onderhoud, energiebesparende maatregelen en nieuwbouw. Aan de andere kant is te hopen dat het niet zover komt en dat een meerderheid van onze volksvertegenwoordigers tijdig inziet dat deze plannen voor zowel huurders, verhuurders en de woningmarkt desastreus zullen zijn.”
Meer info op huurdersverenigingharlingen.nl en via hvharlingen@home.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda