Nieuws

Huurders gedupeerd door nieuw systeem Bouwvereniging

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Bij 1700 huurders van de Bouwvereniging is dinsdag de huur van november per ongeluk al afgeschreven. Bij het bedrijf stond de telefoon roodgloeiend en de mailtjes bleven maar binnenkomen. Ook stonden er gedupeerden op de stoep. ?Wij proberen de zaak zo snel mogelijk op te lossen?, aldus Arnold Hiemstra, manager bedrijfsvoering op donderdagochtend. Gistermiddag om half drie kwam het bericht van de bank dat het geld was teruggestort naar de huurders.

De oorzaak van de problemen lag bij de invoering van een nieuw automatiseringssysteem bij deBouwvereniging.“En we hebben alles getest, alleen de verzending naar de bank kun je niet testen.En daar ging het fout.De huur stond ingeboekt voor 1 en 15 november.En van beide groepen huurders werd het geld nu al van de rekening afgeschreven, heel vervelend.We hebben geprobeerd op alle mogelijke manieren het geld terug te laten boeken.Maar er liep iets spaak tussen deABN-Amro en het bedrijfEquens dat zorg draagt voor betalingsverkeer.”

Dinsdagochtend merkte deBouwvereniging de fout op en volgde er een crisisoverleg.“Om twaalf uur hadden wij de zaak rond.We vonden dat we ons als kleine partij op de borst konden kloppen, de fout zou worden hersteld bij de bank.Maar toen liepen we alsnog tegen een bureaucratische muur op.Er is ons al meerdere keren beloofd dat het geld zou worden teruggestort.Vanochtend toen ik wakker werd, had ik weer de hoop dat het opgelost zou zijn.Maar dat bleek niet zo te zijn.We hebben met grote regelmaat contact met de bank.Maar in Utrecht moet er een knop worden ingedrukt, zolang dat niet gebeurt hebben de mensen hun geld niet terug.”Gistermiddag meldde deABN-Amro dat het probleem was opgelost.“Dit gaf een hoop ellende”, zegtHiemstra.

Sommige huurders kwamen hierdoor in de problemen omdat ze het geld niet konden missen.“Het spijt ons dat dit zoveel overlast gaf.Het was een hoop gedoe, ook intern.Andere zaken zijn blijven liggen.We hebben dit gelukkig nog nooit eerder meegemaakt en willen dit in de toekomst natuurlijk voorkomen.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda