Nieuws

Harlinger pleegt ontucht met drie dochters: tbs

Door Jeroen Pietersma
LEEUWARDEN/HARLINGEN ? Een 34-jarige Harlinger mag van de Leeuwarder rechtbank op geen enkele wijze contact hebben met zijn kinderen. De man heeft jarenlang zijn twee dochters en een stiefdochter seksueel misbruikt. Hij is dinsdag veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met voorwaarden, de ?lichtere? vorm van tbs.

De meisjes waren in de leeftijd van elf tot zestien jaar toen ze tussen 2008 en 2010 door hun vader seksueel werden misbruikt.De rechtbank vindt dat niet bewezen kan worden dat deHarlinger zijn jongste dochter, het meisje is nu 7 jaar oud, heeft misbruikt.Het enige bewijs daarvoor was de verklaring van het meisje zelf.

De zaak kwam door haar aan het rollen toen zij en een ouder broertje uit huis werden geplaatst.Het pleeggezin trok bij de gezinsvoogd aan de bel toen het meisje seksueel getinte opmerkingen maakte.De voogd sprak daarop de vader aan, die uit pure wanhoop in het bijzijn van zijn kinderen een overdosis medicijnen nam.

De relatie met de stiefdochter was zo intens, dat deHarlinger meer op haar gericht was dan op zijn eigen vrouw.De man kon zelf niet goed uitleggen waarom hij zich aan zijn kinderen had vergrepen.Hij heeft een verstandelijke beperking en een gemengde persoonlijkheidsstoornis.

Ook bij de andere gezinsleden is sprake van een geestelijke achterstand.In het gezin werd open en bloot met seks omgegaan.Als vader en moeder gemeenschap hadden, stond de slaapkamerdeur wijd open, zodat de kinderen alles konden horen.De rechtbank vindt dat deHarlinger zijn eigen lustgevoelens boven het belang van zijn kinderen heeft gesteld.

Het openbaar ministerie(OM)had tbs met dwangverpleging geëist, in combinatie met drie jaar cel.Tbs met dwang ging de rechtbank een stapje te ver, mede omdat de verdachte bereid is een behandeling te ondergaan.De man zal in forensische kliniek behandeld worden.

|Doorsturen

BuienradarAgenda