Nieuws

Harlinger Belang pleit voor referendum herindeling

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Harlinger Belang houdt op donderdag 23 februari een openbare vergadering over de toekomst van Harlingen, in de stationsrestauratie. HB wil er met de inwoners van Harlingen van gedachten wisselen over mogelijke herindeling. Daarbij zal Harlinger Belang pleiten voor een referendum. De vergadering begint om 19.30 uur.

Al jaren wordt gesproken over wat in de volksmond heet de gemeentelijke herindeling. Gemeenten zouden te klein zijn om te opereren in een steeds complexer wordende samenleving, waarbij vanuit de rijksoverheid steeds meer bestuurlijke taken (met bezuinigingstaakstelling) op het bordje van de gemeenten komen te liggen. Daarbij is in het regeerakkoord van het kabinet van CDA en VVD vastgelegd dat het aantal bestuurders dient te worden verminderd.

??Na de totstandkoming van de gemeente Súdwest-Fryslân per 1 januari 2011 werd de provincie Fryslân een te passieve houding verweten. De nieuwe Provinciale Staten, onder leiding van PvdA, CDA en FNP, heeft deze regierol inmiddels op zich genomen en onlangs een visie ontvouwd. Van ‘herindeling van onderop’ lijkt steeds minder sprake. De nieuwe kaart van Friesland ligt inmiddels op tafel. Harlingen zou moeten fuseren met Franekeradeel, Menaldumadeel, Littenseradeel en Het Bildt. Gemeenten mogen voor 1 april 2012 hun reactie geven.

De gemeente Harlingen heeft onlangs besloten tot een bestuurskrachtanalyse. Een onderzoek waarin drie toekomstscenario’s van worden onderzocht: zelfstandig blijven, samenwerking met andere gemeenten of fusering/herindeling met andere gemeenten. De resultaten worden binnenkort verwacht.

Graag betrekt Harlinger Belang inwoners, organisaties en bedrijven in de discussie omtrent herindeling. Daartoe organiseren bestuur en fractie op donderdag 23 februari om 19:30 uur in de restauratie van het treinstation aan de Stationsweg te Harlingen een openbare vergadering. Doel van deze vergadering is om van gedachten te wisselen over de toekomst van de gemeente Harlingen.

Daarbij zal Harlinger Belang pleiten voor een referendum op korte termijn. “Immers, de gemeente bent u en u gaat over uw eigen toekomst”, aldus HB. Tevens legt de fractie de bezoekers graag de stelling voor: ‘Harlingen moet met andere gemeente meer en intensiever samenwerken, waarbij de eilanden ook betrokken zouden moeten worden.’

Een en ander is gebaseerd op basis van het verkiezingsprogramma van 2010 waarin staat: Harlinger Belang is tegen herindeling. Voorkomen moet worden, dat Harlingen onderdeel uitmaakt van een grote, afstandelijke, nieuwe gemeente. Wel is zij van mening, dat meer gemeentelijke, uitvoerende werkzaamheden samen met huidige en nieuwe partners moeten worden uitgevoerd om zo inwoners een nog betere kwaliteit dienstverlening te bieden. Voorbeelden van deze werkzaamheden zijn automatisering, personeelsbeleid, juridische zaken, financiën inclusief incassering, ruimtelijke ordening en handhaving. Uitgangspunt is en blijft, dat het gemeentebestuur de regie houdt in haar gemeente.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda