Nieuws

Friesland donkerste provincie van Nederland

Door Jeroen Pietersma
LEEUWARDEN - De provincie Frysl?n is van de tot nu toe gemeten provincies, met afstand de donkerste provincie van Nederland. Het donkerste gebied in Friesland, rond de Waddenzee gelegen, kan zich in sterrenpracht meten met de beste locaties van Europa. Ook gebieden ten zuiden van Franeker en de Friese Wouden zijn zeer donkere gebieden.

“Het is prachtig om de sterren en de maan goed te kunnen zien. Het is voor de dieren en planten ook goed dat ze zo min mogelijk last hebben van onnatuurlijk licht. We wisten al dat Fryslân de mooiste provincie was en nu ook nog de donkerste.” Zo sprak Gedeputeerde Sietske Poepjes bij de presentatie van de Friese hemelhelderheidskaart.

De provincie doet er veel aan om het donker te houden. Bij provinciale wegen wordt het licht zoveel mogelijk gedimd of Led gebruikt. Ook kijkt de provincie hoe zij de licht uitstoot van melkveestallen kan verminderen. Daarnaast stimuleert de provincie innovatieve lichtideeën. Zoals de wedstrijd naar nieuwe vormen van openbare verlichting genaamd de Light Challenge.

De provincie heeft vanuit het programma ruimtelijke kwaliteit onderzoek laten uitvoeren naar de donkertesituatie van Fryslân. De uitkomsten daarvan zijn, behalve in een onderzoeksrapport, uitgedrukt in de hemelhelderheidskaart, waarmee in 1 beeld is te zien hoe donker Fryslân is.

|Doorsturen

BuienradarAgenda