Nieuws

Frans Schot verlaat het Behouden Huys

Door Jeroen Pietersma
WEST-TERSCHELLING - Museumconservator en kunstschilder Frans Schot vertrekt bij Museum ?t Behouden Huys na een dienstverband van meer dan dertig jaar. Uit de eigen collectie van het museum stelde hij een schilderijententoonstelling samen waarin Terschelling in velerlei aspecten wordt getoond.

Met een knipoog naar de Aardappeleters van Vincent van Gogh hebben leerlingen van het vmbo op Terschelling speciaal voor deze expositie de ‘Cranberry-eters’ geschilderd. Het metershoge doek is blikvanger van de tentoonstelling ‘Schilderijen van Schylge’.
Diverse bekende eilanders zijn aangeschoven bij het Striper Wyfke. Rond de schaal met cranberry’s zitten zanger Hessel, zeehondenvanger Hessel Wiegman, burgemeester Jurrit Visser en Oerol-directeur Joop Mulder (met snor).
Het schilderij is gemaakt door Emke Bakker, Nikee Dijkstra, Ante Hellevoort, Tanja Cupido, Anouk van Rosmalen en Sanne Muller. In de omlijsting zijn eilander motieven zoals de Brandaris zichtbaar en wordt een link gelegd met kunstenaars als Mondriaan, Appel en Corneille.

Schot wordt voorlopig op interim-basis opgevolgd door Danielle Lokin, senior-adviseur bij bureau BMC. Zij krijgt ook het Centrum voor Natuur en Landschap onder haar beheer. Lokin schreef vorig jaar in opdracht van de gemeente Terschelling een toekomstvisie voor de eilander musea. Dat moet leiden tot een eenhoofdige leiding van een centrum voor natuur en cultuur en een nauwere samenwerking met particuliere musea en instanties als Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en Oerol. In mei 2013 wordt bekend of dit nieuwe museum onderdak kan vinden in de voormalige tonnenloods aan de Willem Barentszkade. Het Behouden Huys blijft in zijn huidige opzet in de commandeurspandjes in de Commandeurstraat gehandhaafd.

|Doorsturen

BuienradarAgenda