Nieuws

Festivalgangers genieten van warm Into the Great Wide Open


VLIELAND - De vierde editie van Into The Great Wide Open was divers en verrassend. Op alle vlakken heeft de organisatie haar grenzen verlegd. Ook de weersomstandigheden waren prima: warm en zonnig. In de muziekprogrammering door breed te programmeren: van Gregory Porter tot Savages, van Adrian Younge tot Dirty Beaches, van Fresku tot Warpaint. Ook was er meer gesproken woord met programmaonderdelen als Echt Gebeurd, Kampvuur, Onder Invloed en Volgens Nederland, die goed bezocht werden. Daarnaast lagen de verschillende podia en speelplekken meer verspreid over het eiland. Van het oostpunt van Vlieland - waar het Slibstream - project resideerde - richting de westkant waar aan de voet van de Vuurtoren het nieuwe, bijzondere Vuurboetsduin-podium te vinden was.

Alle mensen die betrokken zijn bij het festival hebben weer het beste uit zichzelf gehaald. Artiesten die boven zichzelf uitstegen, kunstenaars die nieuwe werken creëerden, vrijwilligers die met zo veel enthousiasme het gezicht van het festival waren en jullie die drie dagen lang respect hadden voor elkaar, het eiland en onze programmering.

Op het vlak van duurzaamheid werden bewuste keuzes gemaakt. Het strandpaviljoen van het Slibstream-project was volledig zelfvoorzienend: met zonnepanelen werd energie opgewekt waarmee chef-koks maaltijden bereidden van lokale producten. Daarnaast koos men ervoor dat bezoekers kraanwater konden tappen. Dit vond gretig aftrek, mede door de warmte. In samenwerking met WeTapWater introduceerde de organisatie een nieuwe bidon, welke onder meer met persoonlijke boodschappen van artiesten verkocht werden, velen van hen dronken op het podium ook kraanwater.

De artiesten hebben unaniem aangegeven volgend jaar terug te willen keren. “We willen heel graag willen terugkomen, al is het maar om vakantie te vieren”, aldus onder meer Django Django, Reggie Watts, Ben Caplan en Franz Ferdinand. Yorick Haan was dit weekend meer festivalbezoeker dan burgemeester van Vlieland: “De vierde editie was in alle opzichten weer een groot feest. De sfeer was zo goed, dat ik me vier dagen lang geen moment zorgen heb hoeven maken over openbare orde en veiligheid. Ik kon zelf gewoon meefeesten.” Boten vol blije festivalgangers keerden zondag en maandag weer terug naar de wal.

Eric Saaltink Staatsbosbeheer gaf aan blij te zijn met het verloop van het festival. Er was weinig of geen wanorde. Een verbeterpunt is de grote hoeveelheid fietsen aan het begin van de Postweg. “Misschien dat een volgende keer daar een betere oplossing voor moet worden gezocht.” Het was SBB opgevallen dat veel gasten naast het festival ook veel van hen het eiland hadden verkend. Hij hoopt dat een volgend seizoen deze gasten hun vakantie op het eiland door willen brengen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda