Nieuws

Exclusief interview waarnemend burgemeester Roel Sluiter


HARLINGEN - Nee, officieel waarnemend burgemeester van Harlingen is Roel Sluiter (58, PvdA) nog niet, dat is hij pas na de installatie tijdens de raadsvergadering volgende week woensdag. Maar hij is, na gesprekken met een delegatie uit de gemeenteraad, al wel benoemd door de Commissaris van de Koningin en daarom is eigenlijk zo goed als zeker dat Roel Sluiter waarnemend burgemeester van Harlingen wordt. Gisteren kwam hij voor een interview met de Harlinger Courant naar Harlingen.

Roel Sluiter (58, PvdA) was tot 2010 negen jaar wethouder in zijn woonplaats Leeuwarden. Tijdens het vertrek van Sluiter als wethouder in Leeuwarden maakte hij kenbaar graag een uitdagende wethouderspost of een burgemeester-schap te willen vervullen. Hij heeft dit aangegeven bij de Commissaris van de Koningin en die heeft Sluiter op zijn lijstje gezet. “Ik ben door de commissaris van de koningin benaderd voor de functie van waarnemend burgemeester in Harlingen.” Sluiter zegt eerder niet te hebben gesolliciteerd op de functie van wethouder in Harlingen.

Wat vindt Sluiter eigenlijk van Harlingen? “Ik vind Harlingen een prachtige stad, met een mooi historisch centrum. Ook heeft de stad sfeer door de levendige haven, de ligging aan zee en daarmee het groot aantal passanten. Daarnaast kent de stad veel dynamiek en bedrijvigheid. Kort samengevat is het ‘de sfeer van beweging’ wat mij zo aanspreekt en het beweegt hier altijd.” De laatste keer dat Sluiter in Harlingen was, buiten de sollicitatieprocedure om, was tijdens de kerstmarkt op de Zoutsloot vorig jaar. “Mijn vrouw zingt samen met een aantal andere vrouwen in een koortje en zij traden op tijdens de kerstmarkt. Ik ben toen samen met mijn jongste zoon gaan kijken.”

Sluiter heeft zijn vrouw Akkie Sluiter-van der Weij in Harlingen leren kennen. “Ze komt oorspronkelijk uit Leeuwarden, maar heeft hier een hele tijd gewoond.” Het echtpaar heeft samen twee zoons: Ferdinand (22) en Maarten (21). “Het zijn grote vrienden van elkaar en studeren beide American Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen.” In 1991 kwam Roel Sluiter bij de PvdA. “Dit was nadat de provinciale statenverkiezingen heel slecht verlopen waren.” Binnen de PvdA heeft Sluiter geen vaste functies meer.  

Lees het hele interview in de Harlinger Courant van vandaag. 

|Doorsturen

BuienradarAgenda