Nieuws

Europese tour van elektrische auto?s doet Harlingen aan


HARLINGEN ? Vanavond komen veertig personen en achttien elektrische auto?s overnachten in Harlingen. Ze maken deel uit van de World Advanced Vehicle Expedition (WAVE). De WAVE is een internationaal evenement om het bewustzijn voor duurzame energie en elektrische mobiliteit als oplossing voor een groenere en betere toekomst te verhogen. De WAVE 2012 voert in vijftien dagen langs 42 steden in Europa.

De organisatie van de tour had zich voor de overnachting in Harlingen gemeld bij Johan Schop van ’t Heerenlogement. “Hij vroeg of het hotel ook de capaciteit in huis had om de auto’s die nacht op te laden”, vertelt Johan. “Daarop heb ik Mensonides Installatie ingeschakeld.” Om de auto’s op te kunnen laden bij het hotel was een hele operatie nodig waar ook huishoudens bij betrokken zouden moeten worden. Daarom is in overleg gekozen om de auto’s op te laden bij Flevodruk. “Het bedrijf maakt gebruik van zonne-energie waardoor er veel vermogen beschikbaar is. En de juiste aansluitingen zijn aanwezig, de auto’s kunnen bij aankomst dus meteen aan het stroom.” Mensonides Installatie zal de speciale stekkers leveren die nodig zijn voor het opladen.

De deelnemende voertuigen zijn allen voorzien van een elektrische motor. Hybride auto’s of voertuigen met externe generatoren zijn niet toegestaan. De deelnemers moeten in ieder geval 250 kilometer per dag kunnen rijden. Tijdens de nacht en tijdens de middagpauze van maximaal vier uren kunnen de voertuigen worden opgeladen.

Louis Palmer is initiatiefnemer van de WAVE. Hij was de eerste man die met een voertuig op zonne-energie, de ‘solartaxi’, de wereld rond reed. Hij wil het bewustzijn voor duurzame energie en elektrische mobiliteit als oplossing voor een groenere en betere toekomst verhogen.

De auto’s vertrokken zondag 9 september vanuit Genova (Italië) en kwamen via Zwitserland, Frankrijk en Duitsland naar Nederland waar ze vandaag Groningen en Harlingen aandoen. De voertuigen zullen rond 18.00 uur in Harlingen op plaats van bestemming aankomen en om 10.00 uur morgenochtend weer vertrekken. Dan staat Amsterdam op het programma en vervolgens Den Haag, waar de voertuigen om 15.30 uur finishen. Dan zit de WAVE 2012 erop.

|Doorsturen

BuienradarAgenda