Nieuws

E.P. de Boerschool wil kinderen aantrekken met goedkope opvang


WIJNALDUM - De bijzondere ledenvergadering van Dorpsbelang trok afgelopen vrijdag veel belangstelling. Onderwerp was de zelfstandigheid van de dorpsschool. Als er niets gebeurt komt het wettelijk vereiste leerlingenaantal (43) op 1 oktober uit op 36. En dat aantal is te weinig om de school zelfstandig voort te laten bestaan. Dat zou de nekslag zijn voor een bloeiend dorp met 500 inwoners en maar liefst veertien actieve instellingen, clubs en verenigingen. Om het tekort aan leerlingen weer aan te vullen hebben de Oudervereniging en medezeggenschapsraad een plan gelanceerd om de school aantrekkelijk te maken voor werkende ouders.

Concreet betekent het dat ouders die gebruik willen maken van de buitenschoolse opvang voor hun kind(eren) minder hoeven te betalen dan op andere scholen in de omgeving. Basisschooldirecteur Bert Hartendorp: “De bedoeling is dat het Dorpsbelang de komende jaar ouders van nieuwe leerlingen een subsidie geven voor de buitenschoolse opvang. Dit project heeft in de eerste instantie een looptijd van een jaar, dan zal worden geëvalueerd wat de opbrengst is.” Wethouder Glasbeek vind het op zich een goed initiatief en hoopt dat het plan slaagt.

Het college heeft in zijn hoedanigheid als schoolbestuur van het openbaar onderwijs gesteld de scholen in Wijnaldum en Midlum in stand te willen houden in verband met de leefbaarheid van de dorpen. Wethouder Glasbeek: “We hebben in ons collegeplan opgenomen dat de school open blijft. Maar er moet wel worden gekeken naar een oplossing voor de langere termijn.” Het College heeft verschillende oplossingen onderzocht binnen de wettelijke regelingen, echter zonder resultaat. Overleg met het Ministerie om vooruit te lopen op een mogelijke wijziging van de wet inzake de schoolgrootte van plattelandsscholen heeft op tot dit moment niets opgeleverd.

“We zijn als college al een tijd bezig met de E.P. de Boerschool en dan op twee punten”, vertelt wethouder Glasbeek. “Eén is het kwaliteitsprobleem waar de school mee kampte. Dit is gelukkig inmiddels opgelost. En twee is de opheffingsnorm. We hebben in Harlingen te maken met een zogenaamde gesplitste opheffingsnorm. De norm voor het minimum aantal leerlingen was eerder gesteld op 110, maar hier konden de dorpsscholen in de gemeente onmogelijk aan voldoen. Daarom is gekozen om de norm te berekenen naar de bevolkingsdichtheid in een bepaald grondgebied.”

“De normen in de stad werden hoger en in de normen in de dorpen lager, namelijk 43. Nu is het zo dat de normen eens in de zoveel tijd worden herzien en dat in Den Haag momenteel gesprekken met de minister worden gevoerd om scholen twee jaar langer de tijd te geven om zich te herstellen wanneer zij onder de opheffingsnorm zitten. Dat termijn is momenteel drie jaar. Ook loopt er momenteel een onderzoek naar de verzelfstandiging van de scholen binnen de gemeente. Het kan zijn dat hieruit ook een aanpassing van normen wordt gedaan.”

Hartendorp: “Naast dat het Dorpsbelang de ouders financieel tegemoet komt gaan we met extra open dagen de pluspunten van een dorpsschool te benadrukken. Daarnaast werken we aan de kwaliteit van het onderwijs van de school. We hebben in de afgelopen anderhalf jaar drie inspectiebezoeken gehad en die waren allen positief.” In juli krijgt de school waarschijnlijk een afsluitend bezoek van de inspectie. “We verwachten opnieuw een positief resultaat aangezien de school dit jaar wat betreft de cito-score boven de landelijke norm uitgekomen is. Na dit bezoek komt de school weer onder regulier toezicht, wat inhoud dat de inspectie de school eens per vier jaar bezoekt.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda