Nieuws

Elektronische zeekaart voor Javazee

Door Jeroen Pietersma
DEN HELDER - De oude reddingboot Javazee wordt indien nodig weer ingezet in de winter in Harlingen. Binnenkort krijgt de Javazee ook een elektronische zeekaart.

De Javazee behoort samen met de Tjerck Hiddes, de Prins Hendrik, de Insulinde en de Johan de Witt tot de vloot van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Daar de Javazee en de Tjerck Hiddes eigendom zijn van de KNRM, kunnen zij tijdens de winter als reddingboot worden ingezet op de Waddenzee en/of het IJsselmeer, als daar ijs ligt. IJsgang geeft namelijk grote problemen voor de moderne, door jets aangedreven reddingboten. De Javazee gaat dan naar reddingstation Harlingen. De Tjerck Hiddes komt op Urk te liggen.

Nadat de Javazee half november was ingezet voor de Helderse intocht van Sint Nicolaas, werd het schip overgevaren naar de Buitenhaven van Den Helder. Nu ligt de Javazee in de KMJC-haven achter de reddingboot Joke Dijkstra.

De schipper van de Joke Dijkstra is namelijk ook vrijwilliger bij het Reddingmuseum en doet het onderhoud aan de Javazee. Nu het schip zo dichtbij ligt kan hij ieder verloren uurtje gebruiken om even te knutselen of schoon te maken aan boord. Ook de Helderse opstappers werken graag mee om bijvoorbeeld olie te verversen of andere klusjes te doen. Vooral voor de jongeren onder hen is het erg leerzaam om met oudere technieken om te gaan. Tijdens de reguliere oefenavonden voeren de opstappers met de Javazee en werd het schip gebruikt als oefenobject om te slepen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda