Nieuws

Een avond met archiefschatten

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Jeanine Otten en Henk Oly blazen op donderdag 17 november in het Hannemahuis het stof van oude paperassen en daarmee wekken ze de?doden tot leven. Welke verhalen zijn er verborgen in de archiefschatten?

Iedereen kent het verschijnsel: op zolder ligt nog een schoenendoos met foto's, oude agenda's, zakboekjes, krantenknipsels, huishoudboekjes, schriften, diploma's of brieven. Of ergens achter in de kast ligt een oud fotoalbum, dagboek of poëziealbum. Ondanks dat deze stukken oud, verkreukeld en vergeeld zijn, kan men ze nog niet weggooien: ze hebben voor een bijzondere betekenis. De informatie die deze documenten bevat, of de herinneringen die ze oproepen, maakt dat deze stukken belangrijk zijn. Het is het verhaal achter het document, dat dit soort papieren betekenis geeft.
Tijdens de avond kan iedereen die wil, zijn of haar archiefschat meenemen naar het Hannemahuis en het verhaal delen met anderen. Het archief in het Hannemahuis ligt ook vol met stukken met een bijzondere betekenis. Ze geven vlees op de botten van vergeten Harlingers. Jeanine Otten, beheerder van het Harlinger stadsarchief in het Hannemahuis, neemt de bezoekers mee naar vervlogen tijden. Deze avond worden enkele archiefschatten van dichtbij bekeken en gaat men op zoek naar het verhaal achter het document. Omdat de handschriften uit het verleden niet altijd even makkelijk te lezen zijn, geeft amateur- historicus Henk Oly ('peetvader' van de Leeuwarder huisnamen, bekend van zijn in 2010 verschenen boek over Leeuwarder straatnamen) deze avond een flitscursus Paleografie (oud schrift) aan de hand van pikante teksten.

De avond wordt gehouden in de gehoorzaal van het Hannemahuis, ingang Sint Christoffelsteeg en start om 20.00 uur. De entree is € 5 per persoon, inclusief koffie of thee. Kaarten zijn van tevoren verkrijgbaar aan de balie van het Hannemahuis en vanaf circa 15 minuten voor aanvang van de presentatie zijn deze te koop in de zaal. Zolang de voorraad strekt.

|Doorsturen

BuienradarAgenda