Nieuws

Echtpaar Tot zestig jaar getrouwd

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Op zondag 16 oktober was het zestig jaar geleden dat Hessel Tot en Gerie Levendig elkaar het jawoord gaven. Tot is geboren op 3 juni 1930 op Vlieland en Gerie Levendig is geboren op 30 december 1933 te Dirksland. Vanochtend om tien uur brachten burgemeester Paul Scheffer en zijn vrouw een bezoek aan het jubilerend huwelijkspaar.

Gerie was bijna 18 jaar en heel het dorp vroeg zich af waarom ze zo vroeg gingen trouwen.De reden was datHessel in dienst zat en meer soldij kreeg als hij was getrouwd.Dit zou eerst 15 oktober zijn, maar toen hadHessel lichte straf en moest de trouwerij een dag worden uitgesteld.Gerie bleef eerst nog bij ouders wonen.AlsHessel vrij had fietste hij vanafDenHelder ongeveer dertig kilometer om haar te bezoeken.

Na zijn diensttijd isHessel als knecht aan boord bij een familie samen metGerie gaan varen op deRijn.Dat zorgde bij de douane soms voor grote hilariteit:Gerie haar achternaamTot-Levendig is in hetDuits dood-levendig.Na een jaar varen zijnHessel enGerie in hetMAZA-gebouw inHarlingen gaan wonen en zijn ze gaan werken op het schip vanHessel zij vader.Weer een jaar later gingen ze terug naarDirkshorn om bijGerie’s ouders te gaan wonen, waar in 1954 hun eerste dochterTineke het levenslicht zag.Hessel had werk bij een timmerbedrijf en zuurkoolfabriek.Na hun verhuizing naarOudkarspel werd in 1956 hun eerste zoonKlaas geboren.Hij was een zorgenkindje en hij moest ieder uur gevoed worden met een lepeltje suikerwater.Tegenwoordig zou hij weken een couveusekindje zijn geweest.

In 1958 verhuisdenHessel enGerie weer naarHarlingen en kochten ze een huis op deVoorstraat.Daar werd een tweede dochter geboren:Jacqueline.Hessel ging werken in het bedrijf van zijn vader enGerie deed de huishouding.Hun tweede zoonHessel, vierde en laatste kind werd in 1964 geboren en het gezin verhuisde naar deOosterparkwijk.

Hessel koopt in 1969 een eigen schipDeWuta(wacht uw tijd af)en gaat pieren steken en sportvissen met groepen.Het schip wordt omgebouwd en kreeg de naamMeermin.In 1983 werd nog een schip gekocht:Dockyard 7 en na een grondige verbouwing omgedoopt totStadHarlingen.Hessel enGerie werkten samen aan boord want de kinderen waren de deur uit.Naast sportvissen en het maken van rondvaarten kon men ook vergaderen of trouwen op het schip.Samen verzorgden zij dan het eten voor grote groepen en gezelschappen van bedrijven.DeMeermin is in 1985 verkocht.Sinds 1988 wonen ze aan deNoorderhaven en kunnen ze deWaddenzee vanuit de woonkamer bekijken.

In 1992 is deStadHarlingen verkocht en is het goed rusten maar de zee blijft trekken en daarom varen ze indien nodig voor anderen.

Sinds 2003 vaartHessel op deSingelprinses door de grachten en havens vanHarlingen.En sinds 2004 zijnHessel enGerie trotse overgrootouders.Ze zijn gezond en hebben nu elektrische fietsen aangeschaft om regelmatig de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen te bezoeken.

|Doorsturen

BuienradarAgenda