Nieuws

Diamanten huwelijksjubileum familie Roorda

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Gister, op 7 november, was het 60 jaar geleden dat de heer D. S. (Dick) Roorda en mevrouw L. J. M. (Wies) Timmermans elkaar het ja-woord gaven in Haarlem. Burgemeester Scheffer heeft samen met zijn vrouw het echtpaar, dat aan de Christiaan Huygensstraat woont, gefeliciteerd en namens het gemeentebestuur van Harlingen een boeket overhandigd.

De heer Roorda (93) is geboren op 22 april 1918 in Harlingen als tweede zoon van Piet Roorda en Johanna Elisabeth Droge. Piet Roorda was één van de firmanten van lederfabriek Roorda, Johanna Elisabeth Droge was een dochter van een pyamafabrikant uit Windschoten. De lederfabriek was gesticht door Roorda’s grootvader, Theodorus Roorda uit Franeker, waar de familie oorspronkelijk vandaan komt. De fabriek produceerde zeemleer, blootwol en schapendarmen. In de vorige eeuw werkten er meer dan 200 man. Na zijn HBS-tijd in Harlingen, die hij afsloot met het B-diploma, heeft hij in militaire dienst gezeten bij de luchtdoelartillerie in Amsterdam. In de meidagen van 1940 heeft hij de haven van Amsterdam mee helpen verdedigen tegen Duitse luchtaanvallen. In de eerste oorlogsjaren heeft hij in de fabriek gewerkt, daarna is hij ondergedoken geweest bij een familie in Duitsland.

 

De heer Roorda heeft zijn hele leven gewerkt bij de lederfabriek. Eerst als vertegenwoordiger, later als bedrijfsleider en tenslotte als directeur/aandeelhouder, samen met zijn neef Paul Roorda. Met hem heeft Roorda de fabriek door moeilijke economische tijden geloodst en in 1984 verkocht aan een oude Engelse zakenrelatie. De Engelsen hebben de fabriek tien jaar later helaas moeten sluiten vanwege marktomstandigheden. Het enige dat nog aan de fabriek herinnert is de Roordaweg in de Koningsbuurt. Een aantal jaren geleden is er een zeer goed bezochte reünie van oud-Roorda personeel geweest, waar de beste herinneringen aan het ‘stjonkfabriekje’ opgehaald werden. Sommigen zeiden zelfs dat ze er zo weer zouden willen werken.??Naast zijn werk was hij zeer actief in het sociale en maatschappelijke leven. Als jongeman was hij actief in de Verkennerij (Hopman). Later ook in het Rode Kruis (kringbestuur en voorzitter afdeling Harlingen), de Maatschappij voor Handel en Nijverheid (bestuurslid Noord), VNO/NCW (bestuurslid Noord), Rotary Harlingen (voorzitter), de Culturele Commissie Harlingen en de Sociale Werkplaats Franeker (bestuurslid). Hij heeft alles belangeloos, langjarig en met veel plezier en toewijding gedaan.??Mevrouw Timmermans (83) is geboren op 6 juli 1928 in Limburg maar opgegroeid in Haarlem. Haar vader Sjeng Timmermans uit de buurt van Venlo, gehuwd met Melania Voets uit Bergen-op-Zoom, was daar benoemd tot hoofd van de school en later ook leraar Engels aan de handelsavondschool.

De heer Roorda en mevrouw Timmermans hebben elkaar tegen het einde van de oorlog ontmoet in het huis van zijn ouders aan de Zuidoostersingel in Harlingen, alwaar mevrouw Timmermans met anderen opgevangen was door zijn ouders vanwege de hongerwinter in het Westen. Zij hebben toen de bevrijding van Harlingen van zeer nabij meegemaakt. Na de oorlog is mevrouw Timmermans naar Haarlem teruggekeerd. Zij heeft in Haarlem onder meer gewerkt in de mode als inkoopster bij Gerzon in Amsterdam, maar ook bij de AVRO-radio in een jeugdpraatprogramma als ‘Loes van de Zondagmiddagclub’. Mevrouw Timmermans was geselecteerd op haar goede radiostem en kan nog steeds gesprekken voeren en leiden als de beste. In Harlingen heeft zij zich geheel aan de opvoeding van de kinderen en huishoudelijke taken gewijd.
Na een verlovingsperiode van zes jaar zijn ze in november 1951 in Haarlem getrouwd en in Harlingen aan de Zuidoostersingel in het trapgeveltje gaan wonen, dat nu deel is van notariskantoor Eppinga. Samen kregen ze drie dochters en twee zonen. Inmiddels hebben ze veertien kleinkinderen en één achterkleinkind. Zij hebben ook nog aan de Rijksweg naar Midlum gewoond en vanaf 1962 wonen ze in het huis aan de Christiaan Huygensstraat. Mevrouw Roorda is onder meer actief geweest in de parochieraad, het schoolbestuur van de katholieke basisschool en het bestuur van de Vereniging Het Gehandicapte Kind. De heer Roorda ondersteunde haar bij die laatste functie met woord en daad. ??Toen de familie Roorda een aantal jaren geleden bij de première van de film ‘Nynke’ in Leeuwarden waren, als investeerders in het project, kreeg mevrouw Roorda een microfoon van Omrop Fryslân onder de neus gedrukt me de vraag of zij soms socialisten waren dat ze in deze film, die over het leven van Piter Jelles Troelstra en Nynke van Hichtum ging, geïnvesteerd hadden. Mevrouw Roorda antwoordde hierop heel adrem: “Nee meneer, wij zijn geen socialisten, maar we denken wel sociaal.” Deze reporter had verder geen vragen en het antwoord typeert de heer en mevrouw Roorda van top tot teen.

Beiden hebben tot hoge leeftijd getennist en altijd veel gereisd binnen Europa, tot voor kort nog naar landen als Turkije, maar ook naar Amerika. Mevrouw Roorda rijdt geen auto meer vanwege een oogziekte, maar de heer Roorda rijdt nog steeds. Hij heeft eerder dit jaar examen moeten doen en is met vlag en wimpel geslaagd voor zowel het theoretisch als het praktisch deel. De heer en mevrouw Roorda zijn positieve en levenslustige mensen, die nog steeds zeer van de goede dingen des levens kunnen genieten. Vrienden, familieleden en kennissen komen graag bij hen op bezoek. Ze hebben voor ieder belangstelling en zelf ook over belangstelling niet te klagen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda