Nieuws

Chaos in de Harlinger raadzaal

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - UIT DE HC VAN VRIJDAG 12 APRIL: Wel/geen supermarkt aan de Sibadaweg? Daar werd niet over gestemd afgelopen woensdag, omdat D66, GroenLinks, Harlinger Belang, Lijst Soolsma en SP de raadszaal uitliepen. De rest bleef verbouwereerd achter. Het quorum - het minimale aantal leden dat aanwezig moet zijn voor stemming - werd niet gehaald. Een amendement van CDA, ChristenUnie, PvdA en VVD - om ??n of twee supermarkten aan de Sibadaweg toe te staan - werd met deze truc afgewend. Daarmee werden de verhoudingen in de raad maar weer eens op scherp gezet.

Terwijl het de laatste tijd net zo goed ging, zei burgemeester Roel Sluiter aan het eind van de avond. “Een raad die uitstekend functioneert, zeer op niveau.” Maar nu was er een soort “hardhoofdigheid”, terwijl eigenlijk iedereen wel gelijk heeft, zei Sluiter, en terwijl de raadsleden inhoudelijk niet zo heel ver van elkaar af zitten. Sluiter koos de meest wijze oplossing: over een maand kan het amendement terugkomen als motie en ondertussen kunnen de raadsleden informatie inwinnen en met elkaar in gesprek.

Wat ging daar aan vooraf? Pakweg tien jaar geleden maakte de DekaMarkt plannen om, samen met de Aldi, te verhuizen naar de Sibadaweg. Maar dat liep uiteindelijk spaak. Dit lange en wat vreemde verhaal is de laatste jaren uitgebreid belicht in deze krant. En woensdag stond het onderwerp weer op de raadsagenda, eigenlijk om de plannen definitief weg te strepen.
Maar CDA, ChristenUnie, PvdA en VVD brachten hun amendement in stelling: Het college van B en W moet voortvarend meewerken aan de vestiging van één of twee supermarkten aan de Sibadaweg, en weer in gesprek gaan met het moederbedrijf van de Deka.
CDA, ChristenUnie, PvdA en VVD brachten naar voren dat je een ondernemer die investeert en voor werkgelegenheid zorgt, moet koesteren. “Het schaamrood staat ons op de kaken”, zei Meindert Lodewijks (VVD). “Dit is onfatsoenlijk. Zo ga je niet met een ondernemer om”, zei Trees Fijnvandraat. “Het is een behoorlijk gênante vertoning”, aldus Elly de Jager (PvdA).

Vervolgens kwam er discussie. Paste die supermarkt nu wel of niet in de Structuurvisie? Moet je supermarkten op meerdere plekken toestaan, of alleen in een cluster op Kimswerda? Kun je detailhandel aan de Sibadaweg verbieden, zodat er geen winkels komen die concurreren met de binnenstad? En er zou geen sloopvergunning zijn voor de loods aan de Sibadaweg, maar nu bleek dat die vergunning anderhalf jaar geleden al is afgegeven…
En er zijn buurtbewoners die graag een supermarkt aan de Sibadaweg willen. Maar er zijn ook buurtbewoners die absoluut geen supermarkt om de hoek willen. En last but not least: het onderwerp is niet los te zien van het conflict tussen de gemeente Harlingen en vastgoedman Wopke Klaver. Klaver heeft namelijk een overeenkomst met de gemeente, waarin zij hebben vastgelegd dat verhuizende supermarkten naar zijn Kimswerda gaan.

Toch een supermarkt toestaan aan de Sibadaweg, kan dus een probleem worden. Het leek D66, GroenLinks, Harlinger Belang, Lijst Soolsma en SP daarom beter om het er volgende maand over te hebben, aangezien uitbreiding van Kimswerda dan op de agenda staat, en de beide dossiers met elkaar te maken hebben, legde Jan Jellema van Harlinger Belang uit. “Ik begrijp het amendement wel,” zei Pieter Kraaima (SP), “maar we kennen de consequenties van rechtszaken niet; dat hebben we onvoldoende voor ogen.”
“De problemen met Klaver moeten opgelost worden”, zei Jan Jellema. En het lijkt de raad daarom een goed idee Klaver uit te nodigen voor een gesprek. “Als hij het dan maar persoonlijk komt uitleggen en niet één van zijn hulpsinterklaasen”, zei Hein Kuiken (PvdA). Tjepke van der Pol (D66) vond dat maar een merkwaardige opmerking. “Klaver is ook een ondernemer die investeert en voor werkgelegenheid kan zorgen.”

Iets later volgde een schorsing voor overleg tussen CDA, ChristenUnie, PvdA en VVD, die besloten het amendement in stemming te brengen. Maar zover kwam het niet, want D66, GroenLinks, Harlinger Belang, Lijst Soolsma en SP vroegen een schorsing voor overleg buiten de raadzaal. Alleen Jan Jellema kwam terug, om “een vrij fors middel” aan te kondigen - de quorum-truc - waarna hij opstapte. Tja, en toen wilde het college van B en W een schorsing en weer iets later stond burgemeester Roel Sluiter op het punt om die meest wijze oplossing te presenteren, en hij vroeg bode Ate Zijlstra om D66, GroenLinks, Harlinger Belang, Lijst Soolsma en SP terug te halen. Maar ze kwamen niet, want ze wilden door de burgemeester himself opgehaald worden. Waren ze bang om in een stem-val te lopen?

Na de raadsvergadering - het is dan weer eens ouderwets bijna middernacht - lopen VVD-fractie en -voorzitter ontstemd de raadzaal uit. Ze zijn aan het schaken, zegt de verslaggever van de HC. “Dit is niet schaken”, zegt VVD-voorzitter Paul Schoute. “Ze gooien het hele bord omver.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda