Nieuws

Celstraffen en hoge boetes voor hasjsmokkelaars

Door Jeroen Pietersma
LEEUWARDEN ? Zes hasjsmokkelaars zijn dinsdag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot fikse boetes en onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Het zestal is betrokken geweest bij een omvangrijke drugssmokkel. De softdrugs werden op 8 augustus 2009 aangetroffen op zeiljacht, dat door de douane bij Kornwerderzand werd onderschept.

Het schip, de Kika, lag bij het passeren van de sluizen van Kornwerderzand opvallend diep. Aan boord vonden douane en politie 3400 kilo hasj. Het was een van de grootste hasjvangsten van de laatste jaren in Friesland.

De drugs waren met een omgebouwde vissersboot uit Noord-Afrika gehaald. Deze boot had 10.000 kilo hasj aan boord. Op de Noordzee werden de drugs overgeladen in drie zeiljachten. Alleen de Kika werd door de douane onderschept.
Een tweede schip werd leeg aangetroffen in Stavoren, de derde boot is nooit teruggevonden. Het gerechtshof beschouwt een 39-jarige Arnhemmer als de man die de touwtjes in handen had. Hij werd veroordeeld tot 30 maanden cel, plus zes maanden voorwaardelijk.
De man moet een boete van 20.000 euro betalen. De viskotter, de Michelle Louisa, is door een 61-jarige inwoner van Zurich aangeschaft en klaargemaakt voor het vervoeren van de drugs. De man kreeg twee jaar cel en een half jaar voorwaardelijk. Hij kreeg een boete van 15.000 euro.

Een 48-jarige Harlinger was de machinist op de Michelle Louisa. Het hof veroordeelde hem tot anderhalf jaar cel en een half jaar voorwaardelijk. Hij kreeg geen boete. De rechtbank had hem een geldstraf van 7500 euro opgelegd.
Twee mannen uit Enkhuizen (31 en 32 jaar) kregen elk veertien maanden cel waarvan zes voorwaardelijk. De jongste van de twee zat op de Kika, de ander was betrokken geweest bij het huren van het jacht dat in Stavoren werd aangetroffen. Hij kreeg een boete van 5000 euro.
Een 51-jarige Enkhuizenaar heeft het overladen van de hasj op de Noordzee georganiseerd. Hij kreeg ook anderhalf jaar cel en een half jaar voorwaardelijk. De straffen die in hoger beroep zijn uitgesproken komen grotendeels overeen met wat de rechtbank bijna twee jaar geleden heeft opgelegd.

|Doorsturen

BuienradarAgenda