Nieuws

CD-presentatie ?Moed en Nocht? in Maritieme Academie

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Aanstaande zondag is er een bijzondere cd-presentatie van het combo Bauke van der Woude en Campbell Forbes, in de Maritieme Academie te Harlingen. Twee jaar hebben ze er aan gewerkt, maar nu is hij klaar: de nieuwe dubbel-cd ?Moed en Nocht? van Bauke van der Woude, Campbell Forbes, John Eskes en Hans Sambrink. Onlangs rondden ze de opnames af in studio Vopro van Hans Voerman Producties in Leeuwarden. Het resultaat mag er zijn: 28 liedjes verdeeld op twee cd?s. Een kort interview met Bauke van der Woude en Campbell Forbes.

Waarom een dubbel cd Bauke?

“Het was Campbell die me het laatste zetje gaf. Ik had nogal wat liedjes geschreven de laatste jaren, onder andere voor ons programma ‘Fuort mei bûtenlanners’. Maar ik had ook een aantal heel tere troostliedjes gemaakt voor mensen in onze omgeving die ziek werden en kwamen te overlijden. Meestal zong ik die dan een keer aan hun ziekbed of later bij de uitvaart en vervolgens werden ze niet meer gebruikt. Ik heb naar Campbell geluisterd en zo is het er toch van gekomen. Twee cd ’s die een heel verschillende sfeer ademen. Op de cd Moed staan dertien nummers die gaan over verlangen, liefde, trouw en troost. En op Nocht staan vijftien meer uptempo nummers waarin we heel andere onderwerpen bezingen. Vertrouwd vuur, om zo maar te zeggen. Ook hebben we een aantal eerdere liedjes opnieuw opgenomen, zoals Basje, Marike en Harlingen. Ze lopen uiteen van flinterdun, tot kritisch en heel blij. En zo bezingen we het leven en zijn de twee cd’s toch een eenheid: Moed en Nocht.’

 

Schrijf je alles zelf?

“Veel teksten heb ik zelf geschreven en bijna alle muziek. Maar ik heb ook teksten gebruikt van Jurjen van der Meer en Meindert Bylsma. Jurjen schreef onder andere “Oan it wurk, een troostlied en Skoalle. een lied dat over de school van vroeger en van nu gaat. Meindert schreef het zeer aangrijpende Lytse Kufu dat over de honger gaat. Werkelijk drie heel mooie teksten.  En er staat ook een bijzonder lied van Campbell op: Het fluitenkruid, waarvan de tekst door Bertus Posthuma is geschreven.”

Waarom ook de troostliedjes Campbell?

“Omdat ze mooi zijn en omdat troost een universeel gevoel is. Vroeg of laat zoeken wij mensen er allemaal naar of hebben het nodig. En feest is vaak gemakkelijker te vinden dan troost. Maar deze liedjes van Bauke kwamen niet verder dan dat ene moment waarop hij ze zong en dat vond ik jammer. Liedjes zijn als vogeltjes, je moet ze laten vliegen. We hebben de uitersten opgezocht en het resultaat is heel bijzonder.”

 

Hoe is het gegaan met de muzikale omlijsting Bauke?

“John Eskes en Hans Sambrink hebben daar een groot aandeel in gehad. Zo schreef John samen met producer Hans Voerman de arrangementen en voegde hij veel gitaar en accordeon partijen toe. Hans Sambrink was verantwoordelijk voor het slagwerk. Verder werkten gastmuzikanten Hubert Heeringa en Leon Mennen mee. Zij bespelen sax, viool, mondharmonica en diverse snaarinstrumenten. Echte virtuozen ieder op hun eigen gebied, het is te horen. Zij gaven de liedjes telkens een andere kleur. Het was een heel bijzonder project om te doen, de opnames liepen geweldig en nu is het dus tijd voor de presentatie.”

Waarom in de Maritieme Academie?

“We hebben een band met de school omdat wij er een aantal keren hebben opgetreden. Het lijkt ons een mooie kans om via de Maritieme Academie en de studenten een link te leggen naar Harlingen Sail 2014. En ik weet ook dat de Maritieme Academie een school is waar veel maatschappelijke activiteiten plaatsvinden en op deze wijze dragen we daar samen met hen een steentje aan bij.”

Hoe gaan jullie dat doen?

“Ja, dan moeten de mensen even komen op zondag 6 november op de Maritieme Academie Harlingen. We beginnen om 15.00 uur, iedereen is welkom en de entree is gratis.”

 

Campbell Forbes, bassist zanger, speelde op de Bahama’s in The beginning of the end. Met die band hadden ze een wereldhit: Funcky Nassau. John Eskes is gitarist, accordeonist en arrangeur. Hij was jaren lang muziekaal leider bij onder andere Paul van Vliet en Rients Gratama. Hans Sambrink is slagwerker en een telg uit het bekende geslacht dat vroeger de Sambrinco’s formeerde. Hij speelt in meerdere bands. Bauke begon op latere leeftijd met muziek. Hij was politieman en is nu alweer achttien jaar Friese singer songwriter en troubadour.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda