Nieuws

Andere aannemer knapt Stenen Man verder op

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? In april dit jaar gaat een ander aannemersbedrijf los om de Stenen Man verder onder handen te nemen. De vorige aannemer, de Franeker Steenhouwerij, is op 5 februari failliet verklaard en heeft de klus niet naar wens uitgevoerd. ?Wij hebben de gemeente gewezen op het feit dat het beeld gerestaureerd moest worden?, zegt Fred Attema van de Vereniging Oud Harlingen. ?Het ziet er nu niet uit zoals wij het willen hebben.?

Projectleider van de renovatie is Douwe Weidenaar van Wetterskip Fryslân. “De renovatie is deels niet naar behoren uitgevoerd. In de loop van maart gaan we bekijken wat er precies moet gebeuren. We hebben al een nieuwe aannemer op het oog, maar we moeten het nog eens worden over de offerte. De naam kunnen we nu nog niet noemen.”

Voor het hele project werd 35.000 euro beschikbaar gesteld. “Dat is nog niet allemaal betaald. Dus er is geld over voor het tweede deel van de renovatie. Het onderste deel van het beeld ziet er goed uit, zo is er ook een nieuwe gedenkplaat aangebracht. Aan het bovenste deel moet nog het één en ander gebeuren. Niet alleen qua kleurstelling klopt het niet, ook de vormen zijn niet allemaal even passend.”

Volgens Weidenaar had de aannemer een waterdichte steiger rond De Stenen Man moeten zetten. “In augustus, september was het slecht weer met veel regen. Dan had men net iets afgerond en viel het water terwijl de mortel niet was uitgehard. Dan krijg je kleurverschil.”

Een mede-eigenaar van de Steenhouwerij, een zeer deskundig man, overleed vorig jaar. Begin februari is de Steenhouwerij failliet verklaard. “Wij waren altijd zeer te spreken over het werk dat ze afleverden. Zo is de Naald bij de Sluis Dokkumer Nieuwe Zijlen prachtig opgeknapt. Helaas is dat in dit geval niet gebeurd. Maar we gaan in april, als het stormseizoen is afgelopen, weer beginnen. Dan mogen de steigers weer de grond in.”

De vorige restauratie van Caspar di Robles (1576) is veertig jaar geleden uitgevoerd. Na de restauratie wordt het monument overgedragen aan de Stichting Waterschapserfgoed.

|Doorsturen

BuienradarAgenda