Nieuws

Almenum loopt uit voor beheerder Jaring Plas

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Voor Jaring Plas was het donderdag een gedenkwaardige dag. De beheerder van wooncentrum Almenum vierde zijn 50ste verjaardag. Nu zijn er wel meer mensen die vijftig worden, zo bijzonder is dit nu ook weer niet. Maar voor Jaring lag dit even anders, aangezien hij alle bewoners van Almenum een briefje in de bus had gestopt met de vraag of ze donderdagmorgen bij hem op de koffie wilden komen.

Zijn vrouw Ellen had een onrustige nacht achter de rug. Er waren plannetjes gesmeed om de woning ’s nachts stiekem met ballonen en slingers te versieren. Om drie uur midden in de nacht stopte een auto van brandweer-collega Eele Nauta in de straat en samen met zoon Melvin Plas werden de versierselen aangebracht. Ook een oefenpop van de brandweer werd in de tuin geplaatst. Ellen had alle ramen gesloten en ook de roosters waren dicht om mogelijke geluiden van buiten af in de kiem te smoren. En maar hopen dat Jaring niets zou merken. “Angstvallig lag ik in bed te hopen dat hij niet wakker zou worden”, liet Ellen weten “Normaal slaap ik heel licht”, zei Jaring, die van het minste of geringste wakker wordt. “Maar de mannen gingen blijkbaar heel stilletjes te werk.”

’s Morgens om half acht zou Jaring vol plichtsbetrachting naar zijn werk. Maar daar stak echtgenote Ellen een stokje voor. “Wij hebben speciaal een snipperdag voor jou genomen”, zei de ziekenverzorgster van De Batting. “Maar ik moet nog heel veel dingen doen”, was het verweer van (Abraham) Jaring. Hij kon hoog of laag springen, maar voor half tien mocht hij niet naar Almenum toe. Eenmaal op zijn kantoor viel hij van de ene in de andere verbazing. Zijn kantoor en bureaustoel waren versierd en samen aan de arm van Ellen gingen ze naar de grote zaal voor de koffie. “Ik had op zo’n dertig bewoners gerekend”, liet Jaring weten. Er waren er minstens 160 die de sympathieke beheerder wilden feliciteren. Gerrie Tichelaar op accordeon zette bij binnenkomst van de familie ‘Lang zal hij leven’ in en alle bewoners zongen het feestvarken luidkeels toe. Dit tot ontroering van Jaring.

Namens de bewonerscommissie sprak mevrouw Spoelstra de jarige toe en hoopte dat hij nog lange tijd zijn functie in Almenum mag uitvoeren. Naast de bewoners waren er vele anderen die Jaring kwamen feliciteren. Alle vrijwilligers waren in touw om iedereen van koffie en gebak te voorzien. Kort gezegd, heel Almenum lag even plat. Iedereen wou op deze feestelijke morgen aanwezig zijn. Des te meer een teken dat Jaring, die al 30 jaar deze functie in Almenum uitoefent, door iedereen op handen wordt gedragen.

|Doorsturen