Nieuws

600 Deelnemers Burgernet Harlingen

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Inmiddels hebben 600 Harlingers zich aangemeld voor Burgernet in Harlingen sinds de start vorige week donderdag. In Franekeradeel hebben 725 mensen zich aangemeld. ?Dat gaat erg voortvarend?, vertelt Ferdinand Nauta van de Politie Frysl?n. ?Het is altijd even afwachten maar in verhouding met andere gemeenten gaat het prima.?

De afgelopen week hebben de mensen inHarlingen een brief ontvangen waarin ze worden opgeroepen zich aan te melden.Een burgernetactie is er deze week nog niet geweest.Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en(medewerkers van)bedrijven uit de gemeenten.De centralist van de politiemeldkamer start, na een melding van bijvoorbeeld een vermist kind of een inbraak, eenBurgernetactie op. 

Deelnemers die in de buurt zijn, of de hele stad, krijgen vervolgens een berichtje via SMSmet het verzoek uit te kijken naar een persoon of een voertuig. Zo wordt de kans vergroot dat een vermist kind snel wordt opgespoord of dat een verdachte sneller wordt gepakt. Burgernet is sinds november 2008 actief in Friesland. Inmiddels doen 22 Friese gemeenten mee aan de Burgernet. Komend voorjaar sluiten Vlieland en Opsterland zich ook nog bij Burgernet aan. Burgernet telt in Fryslân bijna 40.000 deelnemers. Na drie jaar zijn er zo’n 500 Burgernetacties geweest, waarbij tientallen verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden. Aanmelden kan ook via www.burgernet.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda