Nieuws

230.000 Friezen te zwaar

Door Jeroen Pietersma
LEEUWARDEN - Bijna de helft van de Friezen van 19 jaar en ouder heeft overgewicht. Dat blijkt uit de gezondheidsenqu?te van GGD Frysl?n. Ook is gebleken dat mensen met overgewicht vaker te maken hebben met gezondheidsproblemen.

Friezen met overgewicht blijken vaker een langdurige aandoening te hebben zoals suikerziekte, hoge bloeddruk of hartaandoeningen. Friezen met ernstig overgewicht hebben vaker psychische problemen en voelen zich minder vaak gelukkig. Uit de gezondheidsenquête blijkt verder dat Friezen met overgewicht minder bewegen dan de inwoners zonder overgewicht. Ze voldoen minder vaak aan de norm voor gezond bewegen dat is minimaal 30 minuten, 5 keer in de week, matig intensief bewegen.

Ruim veertig procent van de Friese bevolking is van plan af te vallen door minder vet en gezonder te eten en door meer te bewegen en te gaan sporten. De Friezen met overgewicht zijn vaker van plan om af te vallen dan de mensen zonder overgewicht. Het is een taak van de GGD om regelmatig de gezondheid van de Friese bevolking te onderzoeken. Gemeenten, zorginstellingen en GGD Fryslân gebruiken de uitkomsten van het onderzoek om de gezondheid en leefsituatie van de Friese bevolking te verbeteren.

Afname van overgewicht is moeilijk. Het veranderen van leefgewoonten blijkt in de praktijk moeilijk te zijn. Een goede aanpak voor overgewicht is gericht op meer bewegen en gezonde voeding. Dit lukt het beste wanneer het georganiseerd wordt in de directe omgeving van de bewoners en in samenwerking met alle betrokken partijen. Voor inwoners die kampen met ernstig overgewicht wordt een aanpak ingezet, waarbij huisartsen, sportaanbieders, diëtisten en psychologen moeten samenwerken.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda