Sport

Zwemster Silke Huisman Noord Europese topper

De 15 jarige Silke Huisman, zes jaar geleden begonnen met (wedstrijd) zwemmen bij de Vikings in Harlingen, haalde tijdens zwemwedstrijden onlangs in Riga, Letland, zeven medailles binnen voor Nederland.

 

Door Joop van der Heide

De estafetteploeg: Femke Hoppenbrouwer, Britta Koehorst, Silke Huisman en Anna van Droffelaar. (Foto: Jeroen Rademaker)

Ze moest hard genoeg zwemmen om de limiet van dit vervangende Europese zwemtoernooi Nordic Age Group Championship te halen, dat door de KNZB was aangewezen. Dat lukte onlangs in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Toen ze het opnam tegen meervoudig Olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo. ‘Kromo’ wint de race, maar Silke zwemt snel genoeg om zich te kwalificeren. Het zwemtalent mocht in Riga derhalve zeven keer naar het erepodium om goud, zilver of brons in ontvangst te nemen. Met de Nederlandse estafetteploeg werd door Huisman goud behaald op de 4x100m vrije slag en 4x100m wisselslag. Met name in die laatst genoemde race had de Orca zwemster een groot aandeel in de titel door met een splittijd van 1.12,25 ver onder haar persoonlijk record te duiken op de 100m schoolslag.

Individueel was er zilver voor haar op de twee afstanden waarvoor ze zich ook officieel had geplaatst. 26,91 op de 50m vrije slag en 2.23,98 op de 200m wisselslag. Op de 100m vrije slag (58,20) en 400m wisselslag (5.11,53) legde ze beslag op het brons. Die kleur werd ook uit het water gevist met de estafetteploeg op de 4x200m vrije slag estafette. Silke kan terugkijken op een prima toernooi. “Ik zwom nog niet altijd de tijden die ik had willen zwemmen, maar al met al heb ik hier wel veel kunnen leren”, aldus Huisman.

Silke zwemt nu bij Orca in Leeuwarden maar de verbinding met Harlingen is nadrukkelijk aanwezig. Vader Huisman is huisarts in Harlingen. Silke speelde bij HMHC tot haar twaalfde niet onverdienstelijk hockey maar besloot toen om zich volledig op het zwemmen te concentreren. Ze verruilde daarna De Vikings voor zv. Orca Leeuwarden waar ze al snel in het talentteam werd opgenomen. Silke studeert op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. Wellicht horen we meer van dit zwemtalent. Het volgende doel is in 2019 de Europese Jeugd Kampioenschappen. 

|Doorsturen