Zeerobben smaakt wederom het zoet der overwinning tegen vv Groningen

Wat een weldadige werking gaat er van een verdiende overwinning uit tegen een onberekenbare opponent. Het werd niet zo’n sprankelend als in de eerste helft in Dokkum. In tegendeel zelfs, Zeerobben mocht in de begin minuten niet klagen over geluk. Een fel en sterk spelend Groningen had zomaar in de tweede minuut op voorsprong kunnen komen. Met wat geluk viel het doelpunt aan de andere kant. De definitieve klap werd uitgedeeld in de begin minuten van de tweede helft.

De scheidsrechter wil van geen strafschop weten. David v.d. Pol, die de bal inschoot, kan het niet geloven. (Foto: Frans Bode)

Groningen dreigend, Zeerobben doeltreffend

In de begin fase van de wedstrijd werden de groenwitten door hun tegenstander overrompeld. Op basis van techniek speelden de Groningers de verdediging met regelmaat zoek. Na drie minuten kropen de Harlingers door het oog van de naald, Milangelo Apostel plaatste zijn inzet vanaf de zestien buiten bereik van De Vries op de paal en in de rebound kopte Virgil Muller met een snoekduik net naast het doel. Het was dan ook tegen de verhouding in, dat de gastheren op voorsprong kwamen. Dylan Drent liet een schijnbaar ongevaarlijke schuiver los op keeper Spoor, maar tot ieders verrassing dook hij over de bal heen en dat betekende 1-0. Twee minuten later was het al weer gelijk. Onnodig balverlies op het middenveld bracht Muller in stelling en hij liet Jacob de Vries kansloos met een geplaatste schuiver in de verre hoek. Een domper van jewelste, toch leek David van der Pol opnieuw voor een voorsprong te zorgen, alleen op de doelman af zocht hij de korte hoek. De keeper kon ten koste van een corner dit voorkomen. Nog geen vijf minuten later prikte David alsnog de 2-1 langs Spoor, nadat de laatste man van Groningen te slap terug kopte. De thuisclub kwam beter in zijn spel en behield de rust achterin, zodat de gasten bijna niet meer in de buurt van het doel van de tegenstander kwamen. Maar dreigend bleef het spel van de Groningers nog wel en het kon dan ook nog alle kanten op.

Zeerobben zet de wedstrijd naar zijn hand

Maar de tweede helft was nauwelijks begonnen of Albert Beuker schoof beheerst de 3-1 binnen, na een sublieme crossbal van Patrick Amels op Dylan Drent, die op zijn beurt met een simpel steekballetje dit mooie doelpunt voorbereidde. Kort hierna reageerde vv Groningen met enkele speldenprikken, waarvoor De Vries telkens een adequate oplossing had. De bezoekers begonnen in de opbouw fouten te maken en Drent profiteerde bijna van een foutieve pass. Vanaf veertig meter schoot hij net naast het doel. De Stadjers probeerden het wel maar liepen vast in de telkens hechter wordende defensie. De beide backs Brent de Groot en Godert Attema haalden de angel uit de creatieve aanval van de tegenstander en het centrale duo Westra/Amels gaf geen krimp. De strijd leek gestreden, toen Giovanni Salvo met twee keer geel van het veld moest. Simpel uitspelen en de score verder opvoeren was het devies, maar van beide kwam het in het restant van het duel dus niet. De mogelijkheden waren er wel degelijk, de laatste pass kwam vaak niet aan. Met nog een twintig minuten te gaan werden de tien van vv Groningen toch nog gevaarlijk, zonder dat het tot uitgespeelde kansen kwam. Laatste man Wesley Walstra kwam nog het dichtst bij een aansluitingstreffer, na een lange run ging zijn inzet net naast. Dit tot opluchting van de Harlingers, want dan waren het nog hete laatste minuten geworden.

Teamprestatie

Gelukkig kreeg de winst van vorige week een positief vervolg met een terechte overwinning op de outsider vv Groningen. Het spel was niet verheffend maar wel doeltreffend. De tactische vondst, Jordy Torenbeek in de spits, in verband met de schouderblessure van Higor da Silva, pakte goed uit. Met regelmaat slaagde hij er in zijn medespelers te bedienen en als een luis in de pels van de verdediging te fungeren. Een degelijke overwinning van het collectief en de complimenten voor de strijdlust. Ze staan nu op een plek die wat meer lucht geeft.

Scoreverloop: 1-0 Dylan Drent (8 min ); 1-1 Virgil Muller (10 min.); 2-1 David van der Pol (20 min.); 3-1 Albert Beuker (47 min.)

Zeerobben: Jacob de Vries; Brent de Groot; Pieter Westra; Patrick Amels; Godert Attema; Albert Beuker (70 min. Lùtsen Smits); Kristian Feenstra; Marcel Visser (76 min Armando Zwart); Dylan Drent; Jordy Torenbeek; David van der Pol (73 min. Julian Zeinstra)