Wanprestatie Zeerobben helpt vechtend Gorecht aan verdiende overwinning

Vooraf beschouw je deze confrontatie als een te nemen hindernis. Met de gedachte aan de nog noodzakelijk te behalen drie punten, leefden de mannen van trainer Arjen Postma al in de waan dit varkentje wel even te wassen. Zeker na de eerste acht minuten, waarin Zeerobben de tegenstander overvleugelde met goed voetbal, dat niet werd beloond met een doelpunt. Daarna namen de Groningers de wedstrijd over en beten zich vast in hun opponent, wat in de eerste helft beloond werd met slecht één doelpunt. Na rust was de intentie er wel, maar de uitwerking liet te wensen over, louter en alleen omdat Gorecht een beter wedstrijdmentaliteit tentoonspreidde. De ongrijpbare betekenis van ‘de wil om te winnen’ was beduidend groter dan die van de thuisclub.

Goed begin

Zoals gezegd, de eerste minuten waren voor een heerlijk gemakkelijk spelend Zeerobben. Maar een verdedigingsmisser leverde Gorecht een vrije trap op, op een lucratieve plek en Pieter Westra, noodrem, een gele kaart. Jacob de Vries bracht redding, zoals hij in de loop van deze wedstrijd met een grote regelmaat ook moest verrichten. Hierna volgden nog een aantal mogelijkheden uit dode spelmomenten. De defensie hield nog stand tegen de snelle omschakelingen over de vleugels. Toch zorgde zwak ingrijpen voor spannende situaties in de zestien. Dit zocht om een doelpunt en die kwam er dan ook in de 43e minuut. Een misser op en cruciale plek gaf Steef Borgman vrije doorgang naar De Vries. Beheerst legde de spits de bal in de hoek en stond er een verdiende 0-1 op het scorebord.

Afgetroefd op felheid

Dan verwacht je na rust een ontketend Zeerobben om iets recht te zetten. Het bleef slechts bij oprispingen van de ingevallen David van der Pol, maar ook hij miste overtuiging. Verdedigend stond het goed bij de tegenstander en ze heersten op het middenveld. Met regelmaat werden de buitenspelers bediend en dat leverde meer gevaar op dan de plaagstootjes van de gastheren. Het gevoel, dat het eerder 0-2 zou worden, werd in 56e minuut bewaarheid. Een onnodig weggegeven corner bereikte over de hele Hein van Marrum, ongehinderd mocht hij inzetten en werd het laatste tikje door Jos Beek gegeven. Met de moed der wanhoop zochten de groenwitten de aanval, maar van enige overleg en rust was geen sprake. Halverwege de tweede helft was het Jacob de Vries, die met twee geweldige reddingen een doelpunt wist te voorkomen. Die kwam er toch uit een corner. Zwaar gehinderd liet De Vries de bal los en kon Thijs Hekman binnen koppen, 0-3 ondanks hevige protesten. Met nog vijf minuten te spelen zorgde Patrick Amels voor de 3-1 uit een rebound. Op zoek naar meer lag het verdedigend helemaal open en mocht Steef Borgman zijn tweede achter De Vries deponeren. De wedstrijd was toen allang gespeeld.

Spiegel

Zeerobben laat na, waartoe het vooraf in staat mocht worden geacht. Afgetroefd door een veel feller Gorecht gaf het anders zo sterke collectief van Zeerobben vandaag niet thuis. Onderschatting? van de bezoekers of overschatting van eigen kunnen. Wie zal het zeggen. Zaak is wel, dat het de komende tweede wedstrijden anders moet. Het niveau van vóór deze gigantische deceptie zal zaterdag uit tegen Bedum en in de laatste confrontatie thuis tegen Balk behaald moeten worden. Misschien hebben de mannen van het vlaggenschip van Zeerobben thuis een spiegel?

Scoreverloop: 0-1 Steef Borgman (43 m.); 0-2 Jos Beek (56 m.); 0-3 Thijs Hekman (73 m.); 1-3 Patrick Amels (83 m.); 1-4 Steef Borgman (92 m.)

Zeerobben: Jacob de Vries; Brent de Groot (46 m. David van der Pol); Patrick Amels; Pieter Westra; Godert Attema; Albert Beuker (73 m. Julian Zeinstra); Kristian Feenstra; Marcel Visser; Yander Zandbergen; Dylan Drent; Higor da Silva