VVH verslaat Side Out in Slagharen

Afgelopen zaterdag mocht het eerste herenteam van VVH Harlingen afreizen naar Slagharen om het op te nemen tegen mede-laagvlieger Side Out. In tegenstelling tot voorgaande weken, bleef de foutenlast bij de Harlingers nu wél binnen de marge, waardoor de overwinning over de streep werd getrokken.

In set één startte coach Niels Wienbelt met Stefan de Jong en Koen Sikkema als passer-lopers, Meindert Paul Kwast en Jitse Oenema als midblokkeerders, Reinier Kwast als diagonaal, Ewout Schat als spelverdeler en Hedzer Wiersma op de liberopositie. Op de bank begonnen Marnik Agema, Sjoerd Tekstra, Jeroen Meijer en Rients Leijenaar.

Vanaf moment één nam VVH de leiding. Aan de kant van de thuisploeg was het passend zeer zwak, waardoor ze amper tot uitgespeelde aanvallen kwamen. Side Outs coach nam een tweetal time-outs om orde op zaken te stellen en paste en wissel toe. Dit hielp het spel van de Slagharense ploeg, want ze forceerden VVH tot het maken van fouten in de pass, terwijl ook de aanvallers steken lieten vallen. VVH greep in door Marnik in te brengen. Een serveserie van Reinier in combinatie met goed blokkeren en verdedigen bracht VVH uiteindelijk de benodigde marge om de set winnend af te sluiten (19-25).

Set twee was vanaf het begin slordig aan Harlinger zijde. Er werden te veel serve- en aanvalsfouten gemaakt door de Skûtsjeboys. Wat VVH nog enigszins in de race hield, was een goede blokkering en het tonen van vechtlust in de rally’s. Ook moet gezegd worden dat de ploeg uit Slagharen een nagenoeg perfecte set speelde in de side-outs. Bijna elke servepass lag goed bij hen, waardoor hun aanvallers vaak direct tot scoren kwamen. Rients werd nog gebracht om de passlijn te versterken, maar Side Out ging door. Met 25-20 pakte de thuisploeg de set.

Voorafgaand aan de derde set gaf Niels de spelers mee om nu vanaf het begin scherp te zijn. Het tweede bedrijf ging met name verloren vanwege het zwakke begin van de set, dus dat moest nu beter. Een serveserie van Marnik dwong Side out op 0-4 al de time-out in. Na deze onderbreking veranderde het spelbeeld niet. Er werd veel servedruk geleverd, terwijl ook de Harlinger passlijn Ewout in staat stelde zijn aanvallers goed te bedienen. Halverwege de set was nog een curieus moment. In een poging een door het blok getoucheerde bal van de grond te houden, sloeg Ewout de bal met volle vaart op het gezicht van de eerste scheidsrechter. Deze was hierdoor dusdanig ernstig verwond aan zijn mond, dat hij de wedstrijd niet kon voortzetten. De tweede scheidsrechter nam vanaf dat moment als enige scheidsrechter de taken op zich. VVH liet zich hierdoor niet van de wijs brengen en bleef gedisciplineerd spelen. Mede dankzij een sterke serveserie van Ewout, kwam VVH geen moment meer in de problemen. Hierdoor ging de derde set nar Harlingen (17-25).

In set vier leek het al vrij snel duidelijk wie de setwinst ging pakken. Een serveserie van Ewout (5 punten) zorgde gelijk voor een mooie voorsprong. In de aanval en midblokkering was VVH een klasse beter dan de thuisploeg, waardoor de voorsprong alleen maar groter werd. Dat de Harlingers dit seizoen moeite hebben om setwinsten over de streep te trekken, bleek vervolgens wéér, want het liet toe dat het spannend werd. Side Out serveerde met veel druk en de Harlinger aanval liet vele kansen onbenut. VVH bleef echter keurig de taken uitvoeren en Ewout bleef vertrouwen houden in zijn aanvallers. Hierdoor werd ook deze set (en daarmee de wedstrijd) door VVH gewonnen (21-25).

Een goede overwinning van de Harlingers, die een volwassen pot op de mat wisten te leggen. Waar het de weken ervoor vaak mis ging door te veel fouten in de eindfase van sets, toonde VVH nu wél de discipline om de sets goed uit te spelen. Dit biedt vertrouwen voor de volgende wedstrijden, te beginnen met komende zaterdag. Dan komt Madjoe uit Enkhuizen op bezoek in de Waddenhal (aanvang 19.00 uur).