Sport

Vliegseizoen De Postduif gaat uit als een nachtkaars

Op zaterdag 3 september 2022 organiseerde de Afdeling Friesland van de NPO twee vluchten vanuit Heusden-Zolder. Op de dag van inkorving werd bekend dat er in Ried een uitbraak van vogelgriep had plaatsgevonden. Hierdoor werden de “buitenleden” uit onder andere Midlum en Achlum voor de derde keer getroffen door een vervoersverbod.

Uit een snel contact tussen het bestuur van De Postduif en het bestuur van de Afdeling Friesland werd duidelijk dat de clubgebouwen van de Harlinger postduivenclubs weliswaar niet in de zone van het vervoersverbod lagen, maar dat het leden met een vlieghok in de zone met onmiddellijke ingang niet was toegestaan om duiven in te korven. En zo bleven er in het Oosterpark bij PV De Postduif twee diehards over die duiven wilden en mochten meegeven.

 

Prima lossing in Heusden-Zolder

De wedstrijd met jonge duiven en de natourvlucht werden zaterdag gelijktijdig gelost om 8.45 uur. Er stond een pittige oostenwind en de duiven vertrokken vlot. Bij de vlucht met jonge duiven waren de hoogste klasseringen in de Afdeling voor deelnemers uit Urk. Sportgenoten Sjoerd en Rutger Zwart van Ons Genoegen scoorden in dit verband buitengewoon met een 21e plaats tegen 5.465 duiven. Hun clubgenoten Age Zijlstra en Jan Hoogland kwamen eveneens voor in de kop van de uitslag. Sjouke van der Boom deed het, als enige deelnemer namens De Postduif, niet slecht met een 709e plaats in dit hoogste verband. Aan de natour gaven Sjouke van der Boom en Rinnie Riem samen 32 duiven mee. De topprestatie werd ook in deze wedstrijd geleverd door Sjoerd en Rutger Zwart van OGH met een achtste plaats in de Afdeling tegen 6.349 duiven. In PV De Postduif werd de tweestrijd tussen Sjouke van der Boom en Rinnie Riem duidelijk gewonnen door de laatste: zijn acht prijsduiven plaatsten zich in de vereniging als eerste tot en met achtste! Rinnie Riem hield de eer van De Postduif hoog als derde liefhebber van Harlingen met de derde duif van Harlingen: het leverde hem een 160e plaats in de Afdeling. In gemeentelijk verband werd Rinnie nog voorafgegaan door Jan Hoogland uit Midlum met maar liefst drie duiven!

 

Toekomst postduivensport

De postduivensport in Harlingen en in Nederland heeft dit seizoen in een kansloze positie verkeerd. Een eindeloze serie uitbraken van vogelgriep verstoorde de planning van het wedstrijdseizoen grondig. Om een dergelijke gang van zaken in komende seizoenen te voorkomen zou een ijverige lobby van de NPO in de richting van de Nederlandse en de Europese wetgevers zeer gewenst zijn!

|Doorsturen

BuienradarAgenda