Thuisnederlaag fc Harlingen

Voordat de wedstrijd begon werd er op het veld in aanwezigheid van de gehele familie één minuut stilte gehouden voor de onlangs overleden secretaris van fc Harlingen, Jan Helvrich. Hierna floot scheidsrechter Wim Stel voor het begin van de wedstrijd tegen het Drachtster ONB.

Het begin was voor de thuisclub. In de eerste minuten waren er al een paar mogelijkheden om te scoren. Als je dat achterwege laat en je maakt daarna een aantal persoonlijke fouten, dan scoort de tegenstander wel. Hun counters waren levensgevaarlijk zou blijken deze middag.

Voor het eerst in deze competitie werd er op het hoofdveld gespeeld en dat was te merken, het oogde allemaal erg stroef. Zo ook het scorend vermogen van fc Harlingen. In het eerste kwartier waren er mogelijkheden om te scoren, zo schoot Ivo Wilkeshuis net voorlangs, de keeper redde op een inzet van Remko Zandberg, deze middag niet erg gelukkig met zijn acties. Ook Sjouke Bootsma probeerde het. Na vijftien minuten kwam er na een afgeslagen aanval van fc Harlingen een lange bal vanuit de ONB achterhoede, keeper Pieter Wesseloo aarzelde met uitkomen en spits Norvienny Wyatt zei dank je wel en scoorde de 0-1.

Een aanval van de Harlingers eindigde net naast. Na dat doelpunt zakte de thuisclub langzaam weg, het ontbrak aan zelfvertrouwen en de inzet kon ook beter. Na ruim een half uur kwam er weer een counter van ONB, weer sprintte de spits in het gat. Stefan Adema leek de bal te onderscheppen maar verstaptte zich en ook doelman Wesseloo was te laat en zo was het zomaar 0-2. Kreeg fc Harlingen dan geen mogelijkheden, zeker, want de ONB achterhoede liet wel wat steekjes vallen, ook hun keeper. Helaas werden die fouten niet afgestraft en zo kwam de rust met een 2-0 voorsprong voor de gasten.

De thuisclub startte in de tweede helft wel wat feller en dat leidde meteen tot een aantal corners en een kans voor Stefan. Uit een afgeslagen corner kwam ONB er weer razend snel uit. Gelukkig wist Patrick van der Waard het gevaar te keren. Voor een lichte overtreding kreeg Sjouke geel. Jasper de Jong begon vanaf de middellijn aan een veelbelovende solo. Zijn schot werd een prooi voor de doelman. Na 55 minuten maakte aanvoerder Mateusz Ype op de achterlijn een overtreding, hij kreeg geel en een penalty tegen. Jan van der Harst schoot deze onberispelijk binnen en werd de stand 0-3, voor fc Harlingen nog moeilijker om tot een goed resultaat te komen.

Hierna verving trainer Hansma Arjan Outhuyse en kwam Solaiman Snoussi het veld in en werd er met drie spitsen gespeeld. Het leverde weer een paar corners op en wat Jesse Mulder ook probeerde met schoten en voorzetten, de bal wou er niet in. ONB bleef gevaarlijk in de counter. Sjouke begon ook aan een solo maar ook hij strandde op een verdediger. Uit één van de vele corners kopten Stefan en ook Remko net over. Jasper werd vervangen door Jens van Sluis en linksachter Yuri Riemersma moest zijn plek afstaan aan Bas Helfferich. Deze zelfde Bas wist op snelheid een kans voor ONB te verijdelen. Deze tegenstander counterde deze middag perfect en zo kon de gevaarlijke en snelle spits Wyatt de 0-4 scoren.

In de laatste tien minuten drong fc Harlingen steeds meer aan. Toen in de 85e minuut de keeper een fout maakte was Snoussi er als de kippen bij en scoorde de 1-4. De ONB achterhoede werd steeds onzekerder en na weer een fout van de doelman scoorde Snoussi wederom en werd het 2-4. De tijd was te kort om nog verder in te lopen. Als fc Harlingen in het begin van de wedstrijd had gescoord, was er zeer waarschijnlijk een heel andere uitslag geweest.

Opstelling fc Harlingen: Pieter Wesseloo, Matheusz Ype, Patrick van der Waard, Stefan Adema, Jesse Mulder, Sjouke Bootsma, Jasper de Jong (Jens van Sluis), Yuri Riemersma (Bas Helfferich), Arjan Outhuyse (Solaiman Snoussi) Remko Zandberg, Ivo Wilkeshuis.