Sport

Successen voor Tang Soo Do school Shi Sun

De afgelopen tijd stond voor Tang Soo Do school Shi Sun uit Harlingen in het teken van een aantal belangrijke momenten. Zo was er op zaterdag 22 juni in de Waddenhal een groot internationaal toernooi met bijna tweehonderd deelnemers uit verschillende landen, waren er examens voor gekleurde band dragers en werd de jaarlijkse seizoenafsluiting van de bond in Harlingen gehouden.

Door Master Ronald Pander

De Dutch Open Championships worden elk jaar georganiseerd door de Traditional Tang Soo Do Federation en dit jaar was Harlingen gekozen als locatie. Master Ronald Pander van Shi Sun maakt altijd deel uit van de organisatie van het toernooi en was daarom ook erg trots dit evenement, dat plaatsvond op zaterdag 22 juni, naar zijn stad te kunnen halen. Vanuit Shi Sun deden er twintig deelnemers mee én waren er zes teams die streden om de prijs voor teamloopvormen. Helaas was er in het deelnemersveld voor de teamloopvormen erg sterke concurrentie en was er alleen een grote beker voor de eerste prijs, dat lukte de teams van Shi Sun helaas niet. Op de individuele onderdelen werden er wel ontzettend veel prijzen in de wacht gesleept. De deelnemers konden deelnemen aan de onderdelen loopvormen, wapenloopvormen, sparren en breektesten. Bij dat laatste onderdeel worden planken gebroken met door de deelnemers zelf bedachte technieken, wat altijd een heel spektakel oplevert.

De medaillespiegel voor Shi Sun kwam uiteindelijk op 35 medailles, ter verdelen in: acht keer goud, dertien keer zilver en veertien keer brons, maar ook op de deelnemers die dit keer helaas buiten de prijzen vielen is Master Pander enorm trots.

 

Op de examens van 6 juli waren dit keer 24 sporters van Shi Sun en vier van collega-school Chung Shim uit Franeker aanwezig, die door de instructeurs voorgedragen waren om examen te doen voor hun volgende graad. Als eerste waren de jongste deelnemers, de Tijgers, aan de beurt. Dit zijn kinderen van 4 tot 6 jaar die op een speelse manier de basis van deze Koreaanse vechtkunst leren. Om te demonstreren wat ze al geleerd hebben lieten ze op hun examen diverse stoot- en traptechnieken zien en moesten ze een heus plankje breken. Dit lukte alle deelnemers en daarom was de gehele groep geslaagd voor hun volgende graad.

Daarna was het aan de beurt voor de groep beginners van alle leeftijden, in totaal zestien personen in de leeftijden 7 tot en met 40 jaar. Ook hier werden diverse onderdelen gedemonstreerd om te bewijzen dat ze de stof goed eigen waren en zodoende de volgende graad hadden verdiend. Ook in deze groep werd dat uitstekend gedaan en daarom waren alle deelnemers geslaagd.

Ten slotte waren de gevorderden aan de beurt. Dit keer slechts twee deelnemers, maar dat maakt het examen misschien wel extra zwaar en vooral ook spannend. Alle ogen van de juryleden zijn dan namelijk gericht op deze deelnemers, maar dat werd door de kandidaten zeer goed gedaan. Daardoor zijn ook deze kandidaten geslaagd voor hun volgende graad.

 

Op zondag 7 juli was er dan de jaarlijkse seizoenafsluiting van de Traditional Tang Soo Do Federation. Vanaf 13:00 uur verzamelden 36 sporters vanuit heel Nederland zich om drie uren lang onder verschillende instructeurs trainingen te volgen. Vanwege het mooie weer en de grootte van de groep werd besloten deze trainingen op het grasveld aan de Oosterparkweg, tegenover de trainingslocatie van Shi Sun, te houden. Dit trok veel bekijks vanuit de buurt en leverde veel positieve reacties op. Na de trainingen stond er een mooie barbecue klaar en genoten de sporters samen met vrienden en familie van een gezellige afsluiting van het sportseizoen.

Vlak voor de barbecue werden Master Ronald Pander en instructeurs Linda Ploeg en Erwin Tietema naar voren gehaald door Master Maarten van der Spek, het hoofd van de Nederlandse afdeling van de bond. Instructeurs Linda en Erwin zijn dit afgelopen seizoen een school begonnen in Franeker en om ze te bedanken voor hun inzet daarvoor kregen ze van de bond een mooi boeket bloemen aangeboden. Master Ronald Pander kreeg namens de bond ook een mooi boeket, voor het openen van de geheel eigen trainingslocatie aan de Oosterparkweg in Harlingen. Daarnaast werd Master Pander nog verrast door zijn leerlingen, zij hadden een geweldig mooi cadeau voor hem geregeld voor in de nieuwe zaal; een glazen wandbord met daarin het logo van de school én dat van de bond gegraveerd.

Nu wordt er genoten van een welverdiende zomervakantie en zo kunnen de sporters zich voorbereiden op het volgende seizoen, waarin nu alweer een volle agenda staat met diverse toernooien in binnen- en buitenland, trainingen, seminars en natuurlijk ook weer examens.

Tang Soo!

|Doorsturen

BuienradarAgenda