Sport

Stormachtige Lenger Seafoodspartij pearkekeatsen

Afgelopen zondag vond de jaarlijkse Lenger Seafoodspartij bij een stevige noordwestenwind en niet al te hoge temperaturen plaats bij KV Eendracht. Zo moesten voor aanvang van de wedstrijd enkele hoekpalen met extra pennen verankerd worden om ze loodrecht overeind te houden. Ook de plastic prullenbakken dreigden door de wind omver te worden geblazen. Hierbij deed Jan Nieuwenburg een beroep op Age Tichelaar om op één van de prullenmanden te gaan zitten. “De dinkst toch niet dat ik gek bin”, liet Age weten. Toen werden de prullenmanden maar met stenen verzwaard.

Door Ubbo Posthuma

Prijswinnaars Lenger Seafoodspartij. (Foto: Ubbo Posthuma)

Nee, Age had wel wat anders te doen. Samen met Tjibbina Postma en Wim de Haan zorgden zij als scheidsrechters voor een vlot verloop van de partijen. Bij deze ‘Pearke Keatspartij’ vrije formatie met herkansingsronde, stonden in de A-klasse 10 parturen en de B klasse 14 parturen op de lijst. Er werd op twee speelvelden in zeven perken gestart. 

In de eerste omloop kon er al gelijk genoten worden van vele spannende partijen welke pas op de stand 5-5 en 5-4 eersten beslist werden. Dit geeft aan dat er onder de kaatsers uit Harlingen en omstreken veel zachte bal-talent zit. Hetzelfde beeld van langdurige spannende partijen zette zich zowel in de winnaars- en herkansingsronde tijdens de tweede omloop en halve finales voort.

Ondertussen had Jan Nieuwenburg heerlijke groentesoep met veel ballen bereid en Ivonne Stam de friteuses op temperatuur gebracht voor warme snacks en patat, welke gretig aftrek vonden bij de kaatsers en de aanwezige begeleiders en publiek.

In de winnaarsronde A-klasse kaatsten in de finale partuur 6 welke in de halve finale een staand nummer had met Boudewijn Tulen en Samanta Visser tegen partuur 4 met Willem Miedema en Agnes Engelsma. Qua sterkte waren beide parturen gelijkwaardig, maar in het begin van de partij maakte partuur 4 iets minder fouten in de opslag en sloeg Willem menig opslagbal vanuit het achterperk boven en ze bouwden een riante voorsprong van 4 eersten voorsprong op, alvorens partuur 6 iets terug kon doen en tot 2-4 terugkwam. Het werd hierna zelfs 2-5 en het pleit leek voor partuur 6 beslecht. Boudewijn en Samanta gaven echter niet op en vochten als leeuwen voor elk eerst en werkten de achterstand geheel weg. Bij 5-5 begon Samanta sterk met haar opslag en plaatste een zitbal. Toch kwamen Willem en Agnes met 6-4 voor in het allesbeslissende laatste eerst. Boudewijn sloeg vervolgens vanuit het achterperk boven 6-6 gevolgd door een kaats. Uiteindelijk besliste Willem de partij in stijl door de kaats met een formidabele bovenslag te passeren 5-5 + 6-8.

In de herkansingsronde A-klasse kaatsten in de finale partuur 8 met Brian Zeilmaker en Deveny van der Kooi tegen partuur 9 met Edwin Keijzer en Marije Keijzer. Hoewel men twee maal in een eerst op 6-6 kwam, lukte het Brian en Deveny niet om een eerst te pakken. Geweldig op- en uitslagwerk van Edwin met een degelijk kaatsende Marije waren een maatje te groot. Eindstand 0-5 + 0-6.

In de finale winnaarsronde B-klasse speelde partuur 11 met Mike van Dorselaar en Erica Kramer tegen partuur 13 met Nick van Dorselaar en Lisanne Okkinga. Anders dan de uitslag zou vermoeden, streden de tweelingbroers Mike en Nick uit Arum voor elk eerst als leeuwen en wilden niet voor elkaar onder doen. Echter op de stand 5-1 + 6-2  maakte Mike van partuur 11 de partij uit met een retourslag tot in het perk.

In de herkansingsronde B-klasse kaatsten in de finale partuur 7 met Evan van Sertima en Shirley Boersma tegen partuur 14 met Jorn Hofstra en Jessica Koster. Na een spel voorsprong voor Jorn en Jessica vochten Evan en Shirley zich weer terug tot 2-2. Hierna werd door beide parturen in een boeiende partij beurtelings een eerst behaald en werd het 5-5. Ook in het laatste en beslissende eerst werd het weer spannend, maar op de stand 5-5 + 4-6 sloeg Jorn de kaats voorbij en was partuur 14 de gelukkige winnaar.​ Douwe Broersma trok zich hierna terug om in alle rust de eindklassering op te maken. Gelukkig dat hij hier juist op tijd met klaar was, toen zijn zus belde met de vraag waar hij bleef. Zij hadden om 17.15 uur een gezamenlijk etentje bij haar thuis. Inmiddels was die tijd verstreken. “De eapels brandde an Douwe seun, waar bliefst”, waarna Douwe zich direct per fiets in recordtempo richting Midlum spoedde.

Voordat de prijsuitreiking plaatsvond, werden alle vrijwilligers door Jan Nieuwenburg bedankt voor hun inzet. Met elkaar zorgen zij er iedere wedstrijd weer voor dat het speelveld is uitgezet en er gekaatst kan worden met clubscheidsrechters en de kantine bemand is voor een hapje en een drankje. Daarnaast werden hoofdsponsors Lenger Seafoods en Plus Lunenborg bedankt voor de levering van de cadeaubonnen. Ook dank aan het adres van de scheidsrechters en de verslaggever/fotograaf van de Harlinger Courant.

Uitslag A-klasse

Winnaarsronde

1) Willem Miedema en Agnes Engelsma

2) Boudewijn Tulen en Samanta Visser

3) Lammert Stellema en Nynke Agema

Herkansingsronde

1) Edwin Keijzer en Marije Keizer

2) Brian Zeilmaker en Deveny van der Kooi

Uitslagen B-klasse

Winnaarsronde

1) Mike van Dorselaar en Erica Kramer

2) Nick van Dorselaar en Lisanne Okkinga

3) Davy de Haan en Judith Kamsma

3) Justin Haarsma en Akke Brussaard

Herkansingsronde

1) Jorn Hofstra en Jessica Koster

2) Evan van Sertima en Shirley Boersma

Komende zondag 6 september vanaf 10.00 uur zijn er twee kaatswedstrijden: 1) Senioren kaatspartij DEL vanaf 14 jr. zachte bal (L + NL) en 2) Kaatspartij voor de jeugd in twee leeftijdscategorieën 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 13 jaar, zachte bal (L + NL). Opgave jeugd bij Jan Nieuwenburg via 0517-417102; opgave senioren bij Douwe Broersma via 0517-417694.

|Doorsturen

BuienradarAgenda