Sport

Silke Huisman versus Ranomi Kromowidjojo tijdens Swimcup

Jongstleden weekend vond in Eindhoven de Swimcup plaats. Een grote internationale wedstrijd waar zwemmers van nationale teams uit heel Europa neerstreken om zich te meten met andere zwemmers en om zich te plaatsen voor het Europees Kampioenschap dat gehouden wordt in Glasgow. We berichtten eerder over Myrthe Offenga en Noah Teuben die hier ook een topprestatie hadden neergezet.

Zaterdag en zondag was het de beurt aan Silke Huisman. Afkomstig van, en opgeleid door zwemclub de Vikings uit Harlingen. Inmiddels zwemt ze nu voor het talententeam van ORCA uit Leeuwarden. Hoe het kan dat er zoveel talent rondloopt in en om Harlingen is een raadsel. Maar in Eindhoven weten ze na dit weekend inmiddels dat er hard gezwommen wordt in Harlingen.

Dat Silke de week voorafgaand aan de Swimcup nog op schoolreis was geweest, was niet te merken. Bovendien was deze wedstrijd niet een piekwedstrijd en is er hard doorgetraind in deze laatste weken.

Tijdens de Swimcup verpulverde Silke diverse records en zwom zelfs een limiet voor het EYOF op de 50 meter vrije slag. Het EYOF staat voor European Youth Olympic Festival. Het is een groot Europees toernooi waar getalenteerde kinderen uit alle landen van Europa kunnen strijden met elkaar in de diverse Olympische sporten. Het bereidt kinderen voor op de soms nog lange en moeizame tocht richting volwassen top. Met als ultieme doel de echte Olympische spelen.

Silke had een zwaar programma waaronder de 200 en 400 meter wisselslag de 200 meter vrije slag, de 200 meter schoolslag en de 50 meter vrije slag. Op de 200 en 400 meter wisselslag verpulverde ze alle records.

Op de 400 wisselslag zwom ze naar de vijfde tijd overall in Nederland (5.08 minuut). En bovendien veertien seconden van haar persoonlijke record af en heeft op deze afstand op zes seconden na een EYOF limiet. Ditzelfde herhaalde ze op de 200 meter wisselslag, waarbij ze de EYOF limiet op twee seconden benaderde (2.24 minuut). Tijdens het Nederlands Junioren en Jeugd Kampioenschap in juni hoopt ze deze limieten alsnog te halen.  Dat is wel een piekwedstrijd, en dat wil zeggen dat hier wel naar toegewerkt wordt.

 

De apotheose kwam toch wel op zondagochtend tijdens de series 50 meter vrije slag. Ze stond in de laatste serie met negen andere zwemsters, waaronder Ranomi Kromowidjojo. Er deden 100 zwemsters mee aan deze afstand. De spanning op de tribune was voelbaar. Ineens stond daar Silke Huisman, 15 jaar, op het startblok naast de grote en sterke Ranomi, 28 jaar en Olympisch en Wereldkampioene.

Na ruim twintig seconden was het alweer voorbij. Uiteraard won Ranomi in 24.65 seconden. Silke zwom zich heel verdienstelijk naar een zesde plaats in een tijd van 26,73 en plaatste zich hiermee voor de C-finale, die ze winnend afsloot in een tijd van 26.65 seconde, waarmee ze zich plaatste voor de EYOF 2018.

Uiteraard moet er nog veel getraind worden. Elke ochtend om vijf uur naar het zwembad in Leeuwarden, twee uren trainen en dan naar school. En ’s middags ook weer trainen. Maar als je dit soort prestaties behaald kun je zeggen dat dit het allemaal waard maakt. Wij wensen Silke alle goeds en succes voor de toekomst.

 

Harlingen en zwemclub de Vikings zijn trots op haar. We hopen dat er nog veel goede zwemmers opstaan in onze stad en de club een warm hart toedragen. Dat laatste is wel nodig. Het gaat sportief erg goed met de club. Dit jaar promoveerden ze voor het tweede jaar op rij naar een hogere divisie. Helaas zijn er op bestuurlijk vlak te weinig handen en zoekt de club met spoed naar nieuwe bestuursleden.

Het zou anders zomaar zo kunnen zijn dat de club moet ophouden te bestaan. Want zonder bestuur en vrijwilligers heeft een vereniging geen bestaansrecht. Aanstaande maandag is er een algemene ledenvergadering waar het zittende bestuur hoopt op nieuwe vrijwilligers en bestuursleden.

|Doorsturen