Voetbal

Seizoensoverzicht Zeerobben 2017-2018

Het afgelopen seizoen begon laat. Op initiatief van de voetbalbond ging de competitie pas op 23 september 2017 voor de teams van start. Zeerobben sloot het seizoen 2016-2017 af met zeven kampioenen. Een jaar later wordt de balans wederom opgemaakt.

In het najaar vier kampioenen. JO11-1, JO11-2, JO13-3 en MO19-1 waren de besten in hun competitie. In het voorjaar kwamen daar nog twee kampioenen bij. Zeerobben 3 en de Vrouwen 1. Ten opzichte van het vorig seizoen minder huldigingen maar dat heeft o.a. te maken met het feit dat er bij de groep JO8 en JO9 geen standen meer worden bijgehouden en dus ook geen kampioen gehuldigd worden. Is een seizoen daardoor minder geslaagd? Zeker niet. Een seizoen is geslaagd als je je maximaal hebt ingezet en met elkaar veel plezier hebt gehad. Dat moet de drijfveer zijn. Zowel bij de senioren als bij de jeugd.

 

Bekeravontuur

Zeerobben 1 kwam dit jaar weer ver in de beker. Na de groepsfase werden achtereenvolgens Leovardia, Stiens en verrassend Hoogeveen uitgeschakeld maar uiteindelijk moest Zeerobben buigen na strafschoppen voor Pelikaan S. Na een 1-1 eindstand werd Zeerobben door strafschoppen uitgeschakeld. Het grote bekersucces kwam dit seizoen van JO8-1. Zij speelden een eindtoernooi in Joure met fc Lewenborg, fc Assen en Twedo. De laatste wedstrijd tegen Twedo moest de beslissing brengen. Door een prachtige maar zwaar bevochten 9-6 overwinning ging de beker van het district Noord mee naar Harlingen waar de kinderen feestelijk onthaald werden.

 

Senioren

Ongemeend spannend was het tot aan de laatste speeldag in de 1e klasse E. Op de laatste speeldag viel pas de beslissing met betrekking tot de rechtstreekse degradatie en nacompetitie. Zeerobben behaalde de voorlaatste wedstrijd een cruciale 3-2 overwinning op Blauw Wit na een knotsgekke wedstrijd. Het bleek uiteindelijk de sleutel tot lijfsbehoud. Met een achtste plaats eindigde Zeerobben keurig in de middenmoot. Het tweede elftal (belofteteam) kende veel ups en downs dit seizoen. Je weet dat je afhankelijk bent van de blessures en schorsingen bij het vlaggenschip. Uiteindelijk wist het tweede met een zesde plaats het seizoen af te sluiten. Het derde werd zoals reeds gezegd voor de tweede keer in vier seizoenen kampioen. Een knappe prestatie. Het vierde won eens een wedstrijd en verloor eens een wedstrijd en had vaak te kampen met personele problemen. Toch sleepte de ploeg er een zesde plaats uit op de ranglijst. Daarnaast speelden er nog twee teams mee in de 45+ competitie. Zowel het eerste als het tweede team eindigde op een keurige derde plaats.

 

Junioren

Het was niet een gemakkelijk jaar voor JO19-1. De ploeg begon voortvarend aan de competitie en nestelde zich bovenin op de ranglijst. Toen enkele spelers het team moesten verlaten in verband met blessures bij Zeerobben 1 werd het steeds lastiger om dit op te vangen. Zeerobben daalde af richting gevarenzone maar herpakte zich op tijd en sloot nog met een mooie achtste plaats af. Ver boven de gevarenzone dus. JO17-1 deed zichzelf vaak tekort deze competitie. Goed voetballen maar wel met lege handen staan na afloop. Een tiende plaats betekende dan wel lijfsbehoud maar er zat meer in dit seizoen. JO17-2 deed tot de laatste speeldag nog mee om het kampioenschap maar moest uiteindelijk buigen voor Deinum. Maar met een derde plaats mag deze ploeg meer dan tevreden zijn. Met een zevende plaats in het najaar en een vijfde plaats in het voorjaar heeft JO17-3 het uitstekend gedaan. Als afsluiting van het mooie seizoen werd er op Terschelling met 2-3 van de kampioen gewonnen.

Ook voor JO15-1 was het een lastig seizoen. Er moest hard gewerkt worden om zich te handhaven in de hoofdklasse maar dat lukte. De ploeg werd uiteindelijk tiende en dat was net genoeg om ook komend seizoen weer in de hoofdklasse uit te komen. JO15-2 kende een zwaar seizoen. In het najaar nog een negende plaats maar in het voorjaar zat er niet meer in dan een elfde plaats op de ranglijst. Tot slot bij de junioren sloot JO15-3 het najaar af met een negende plaats en het seizoen werd in het voorjaar afgesloten met een tiende plaats.

 

Pupillen

JO13-1 kwam dit seizoen uit in de hoofdklasse en deed het daar uitstekend. Ze moesten uiteindelijk Blauw Wit, Bolsward en Harkemase Boys voor zich dulden maar met een vierde plaats heb je geen ‘grijs’ seizoen achter de rug. JO13-2 werd vijfde in de najaarscompetitie en zoals reeds aangegeven werd JO13-3 ongeslagen kampioen. JO13-4 deed zichzelf dit seizoen meerdere malen tekort. Het was vaak alles of niks. Gelijk spelen tegen de bovenste en kansloos verliezen van de onderste. Het kon allemaal. Toch een leuk seizoen uiteindelijk. Na een moeizaam najaar met uiteindelijk een elfde plaats moest JO13-5 na de winterstop door als 7-tal. En dat is weer geheel anders. De ploeg werd laatste maar kon dus wel de competitie afmaken.

 

Het najaar bracht dus JO11-1 en JO11-2 het kampioenschap van de 1e klasse.

Verder vielen de derde plaats voor JO11-4 en de vierde plaats voor het stabiele JO11-7 op. JO11-3 en JO11-6 zaten met een elfde en twaalfde plaats duidelijk te hoog ingedeeld.

Voorjaar: Door het kampioenschap in het najaar mocht JO11-1 uitkomen in de 1e klasse 01. Een zware competitie met ploegen als Udiros, HZVV, Emmen, Drachtster Boys en vv Heerenveen om er maar een paar te noemen. De top van Friesland en Drenthe dus. Daar leer je veel van in een half seizoen. Uiteindelijk een elfde plaats maar toch weer beter geworden. JO11-2 moest na het kampioenschap genoegen nemen met een zevende plaats. Verder geen opvallende zaken binnen de JO11 groep. Veel middenmoot posities met af en toe een uitschieter naar boven of naar beneden.

 

Dit seizoen voor het eerst nieuwe spelvormen voor de jongste groepen. De JO9 en de JO8 heeft haar intrede gedaan. Voetballen zonder scheidsrechter en op een veld met aangepaste afmetingen moet voor meer plezier zorgen. Daarom worden er bij deze groepen ook geen standen meer bijgehouden. De competitie moet geen doel maar een middel zijn dat bijdraagt aan het spelplezier en de individuele ontwikkeling. Zeerobben heeft het zeer goed gedaan binnen deze groep. Het is vermeldenswaard dat JO8-1 en JO9-1 alle wedstrijden wisten te winnen en daarmee is ook maar weer eens het belang van de Waddenrobkes aangegeven. Daar wordt uiteindelijk de basis gelegd.

 

Dames-/meisjesvoetbal

Zeerobben is de competitie ingegaan met vijf meisjesteams binnen de jeugdafdeling en een vrouwenteam binnen de seniorenafdeling. Een VR1, MO19-1, MO15-1, MO15-2, MO13-1 en MO11-1. De vrouwen werden dus kampioen en MO19-1 werd dit najaar ook kampioen. In de voorjaarscompetitie werd MO19-1 vijfde. MO15-1 deed het voor de winterstop uitstekend en sloot af met een derde plaats. In het voorjaar moesten de meisjes genoegen nemen met een negende plaats. De vierde plaats in de najaarscompetitie leverde MO15-2 uiteindelijk promotie op naar de 1e klasse. Ook daar wisten de meisjes zich staande te houden en een vijfde plaats te behalen. De meisjes van MO13-1 hadden een zwaar seizoen maar hielden de moed erin. Voor de winterstop twaalfde en na de winterstop zesde. De meisjes van MO11-1 bleven ondanks de resultaten zeer positief. Veel gezelligheid op de training waar af en toe tegen de jongens werd geoefend. Uiteindelijk werd MO11-1 een keer zesde en vijfde.

 

Waddenrobkes

Na tien speelronden dit voorjaar kwam er op 26 mei alweer een eind aan de worldleague bij de Waddenrobkes. Maar liefst twaalf ploegjes deden er dit voorjaar weer mee. Wat een rijkdom voor de voetbalvereniging Zeerobben. Wat geeft het de club veel voldoening maar belangrijker de spelertjes veel plezier. Conform de richtlijnen van de KNVB worden er ook bij deze jonge groep voetballertjes geen uitslagen en standen bijgehouden. Het gaat puur om het plezier met elkaar. Het resultaat is dan van ondergeschikt belang. Daar krijgen voetballers later nog genoeg mee te maken. De kinderen zijn in september 2017 begonnen met de najaarscompetitie. Daarna zijn ze in de Waddenhal verder gegaan met de wintercompetitie om vervolgens begin maart met de voorjaarscompetitie te starten. Het blijkt steeds maar weer: voetballen bij de Waddenrobkes is cool.

In september gaat er weer een nieuw seizoen van start voor deze jongste groep in hun eigen Froonacker Arena met ongetwijfeld weer nieuwe aanstormende talentjes.

 

Kleutervoetbal

Een terugkerend voetbalfeest is inmiddels ook het kleutervoetbalfeest voor alle basisscholen binnen de gemeente Harlingen. Ook dit seizoen kwamen weer honderden kleuters naar het Oostersportpark waar ze “voetballes” kregen van de vrijwilligers van Zeerobben. Alle scholen deden ook dit jaar weer mee en de reacties na afloop waren weer lovend. Een mooie kennismaking voor de kinderen en ouders met de voetbalsport en met Zeerobben.

 

Overig

Maar er gebeurde natuurlijk meer binnen de vereniging. In het kader van het sportieve samenwerkingsverband tussen Zeerobben en sc Heerenveen konden er kaartjes voor competitiewedstrijden van sc Heerenveen tegen gereduceerd tarief gekocht worden. Zeerobben deed met de jeugd weer volop mee aan de kerstzaalvoetbaltoernooien, helaas geen prijzen dit keer. Zeerobben 1 vertrok ook dit seizoen weer voor haar jaarlijks trainingskamp richting Denia. Ook was er dit jaar weer een soort van trainingskamp voor de D- en E-pupillen maar dan op Vlieland. Zij beleefden drie fantastische dagen die in het teken stonden van zon, zee, strand, voetbal en vriendschap. Verder werd er weer een dartstoernooi en het Toppers van Toen toernooi voor de 45-plussers georganiseerd en werd de samenwerking met Keeptotal gestart. Ook was er een wintertoernooi voor de JO19, JO13 en JO11 groep en organiseerde de MO15 afdeling weer een kersttoernooi op het Oostersportpark. En Dirk Kuyt kwam naar Zeerobben voor een Meet & Greet en werd er voor de tweede keer het Caspar de Robles Plus Toernooi georganiseerd, dat gewonnen werd door Flevo Boys. De jeugd kon in augustus deelnemen aan de Feyenoord Soccer School. Tot slot werden er onder de noemer “Train de Trainer” leerzame avonden georganiseerd voor de jeugdtrainers. Verdriet was er ook. Op 2 juni werd het 1e Jan Boomsma Toernooi georganiseerd waar gestreden werd om de “Boompie-Bokaal”. Het toernooi is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan clubicoon Jan Boomsma die in december vorig jaar overleed.

 

Zeerobben kijkt terug op een geslaagd seizoen. Niet alles verloopt zonder slag of stoot. Het kan altijd beter maar er ligt een degelijk basis voor weer een mooi seizoen. Een seizoen waar het plezier in de sport de drijfveer moet zijn. Kinderen moeten in een vertrouwde en veilige omgeving hun favoriete sport kunnen uitoefenen. Zeerobben probeert daarin zo goed mogelijk te faciliteren.

Maar ook niveau is belangrijk zodat eigen jeugdspelers later op niveau kunnen doorstromen naar de senioren. Met de seniorenteams en de standaardjeugdteams op een goed niveau en een goede en gezellige familiaire sfeer binnen de gehele vereniging timmert de club nog steeds aan de weg binnen Friesland. Zoals vaker gezegd is de jeugdafdeling de levensader van de club. Hier wordt de jeugd opgeleid om uiteindelijk door te stromen naar de senioren waar men of op prestatief dan wel op recreatief niveau verder gaat.

Ook komend seizoen weer genoeg te beleven bij Zeerobben. “Never a dull moment!” Forza Zeerobben!

Zeerobben Vrouwen 1 werd overtuigend kampioen in de 6e klasse met 43 punten uit vijftien wedstrijden. Na de laatste overwinning barste er een groot kampioensfeest los. (Foto: Frans Bode)

Zeerobben JO11-1 werd zeer overtuigend kampioen van de 1e klasse door alle elf wedstrijden te winnen. De ploeg was ook zeer productief met maar liefst 64 doelpunten voor. (Foto: Hilbrand Kuperus)

Zeerobben JO11-2 werd met 27 punten uit negen wedstrijden ongeslagen kampioen in de 1e klasse met een doelsaldo van 45 voor en maar 14 tegen. (Foto: Wies Procee)

Zeerobben JO13-3 verloor maar één wedstrijd in de najaarsreeks. De rest van de wedstrijden werd gewonnen en dus met 24 punten uit negen wedstrijden de terechte kampioen.

Zeerobben MO19-1 was bij de meiden het enige team dat kampioen werd dit najaar. Deze ploeg moest alleen op Urk een nipte nederlaag incasseren. De meiden pakten 24 punten uit negen wedstrijden. (Foto: Dirk Bouma)

Zeerobben 3 werd na het kampioenschap in het seizoen 2014-2015 dit seizoen opnieuw kampioen. Met 56 punten uit 22 wedstrijden volgde de nummer twee van de ranglijst op gepaste afstand met 14 punten. Afgetekend dus. (Foto: Wies Procee)

|Doorsturen