Ruime en verdiende overwinning fc Harlingen

In een winderig Leeuwarden namen MKV'29 en fc Harlingen het tegen elkaar op. Thuis had fc Harlingen onverdiend verloren, dus kans op revanche. Er stond deze middag een prima spelend fc Harlingen op het veld, dat ondanks de slechte weersomstandigheden goed voetbalde. Er stond een team fel, goed in de duels en allemaal knokkend voor een goed resultaat, dat er dan ook kwam. Jammer was het dat dit positieve resultaat overschaduwd werd door een naar het zich liet aanzien ernstige rugblessure van Fabian Donderwinkel vlak voor afloop van de wedstrijd. Hij werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

Fc Harlingen begon met de volgende spelers: in het doel Pieter Wesseloo, achter Jurjen Breimer, Siefko Jager, Mateusz Ype en Bas Helfferich, Sjouke Bootsma en Imro Schouwenaar. Voorin Fabian Donderwinkel, Barry Hamstra en Remko Zandberg.

De eerste tien minuten van de wedstrijd bestond uit aftasten van elkaar, wat is er mogelijk deze middag en wennen aan de invloed van de wind. Er werd door beide ploegen te veel de lange en te hoge bal gespeeld. In de veertiende minuut kreeg fc Harlingen op rechts halverwege de helft van MKV een vrije trap die genomen werd door Jesse Mulder. Fabian Donderwinkel wist de bal door te koppen op de inkomende Sjouke Bootsma en hij scoorde via een verdediger de 0-1. Een mooi begin voor de Harlingers. MKV liet dat natuurlijk niet op zich zitten en werd twee keer gevaarlijk, beide keren redde keeper Wesseloo uitstekend met de voet. MKV maakte redelijk veel overtredingen. Barry Hamstra schoot na een goede aanval over. In de dertigste minuut kreeg fc Harlingen op rechts een corner. Deze werd door Jesse goed genomen en kwam midden in de doelmond terecht waar Barry al vallend, koppend de 0-2 scoorde.

De verdediging moest wel alert blijven en Mateusz wist met een goede ingreep erger te voorkomen. Achterin speelde Siefko Jager als nieuwe aanvoerder een prima partij. Wel heeft hij de neiging af en toe teveel risico te nemen door te gaan passeren en bal verlies te leiden wat dan vaak leidt tot gevaarlijke situaties. Vlak voor de rust kwam er een lange bal van achteruit bij Fabian, hij kopte weer door naar Barry en deze stormde alleen af op de keeper die hij met een lage schuiver passeerde en zo de stand op 0-3 bracht, een ongekende weelde voor fc Harlingen. Hierna kwam er een honderd procent kans voor de thuisclub. Pieter Wesseloo tikte gestrekt de bal uit de hoek tot corner die niets zou opleveren. Zo werd de ruststand een verrassende 0-3 voor de gasten.

Na de rust begon MKV met veel druk te zetten op fc Harlingen en de achterhoede kreeg het zwaar. Toch bleek deze middag dat deze achterhoede niet zomaar te passeren was. Gesteund door het hard werkende middenveld, onder aanvoering van overal aanwezige Imro Schouwenaar en de sleurende Sjouke, bleven ze overeind. Uit een counter kreeg Barry een kansje. MKV kreeg in de 48e minuut een uitgelezen mogelijkheid. Alleen afgaand op de keeper schoot de speler naast. In kansrijke positie werd Barry afgevlagd wegens buitenspel. MKV bleef drukken maar al counterend bleef fc Harlingen gevaarlijk. Toen MKV balverlies leed kwam Imro in balbezit, troefde zijn tegenstander af en met een mooie boogbal over de uitkomende keeper scoorde hij de 0-4.

Vijf minuten later was er een goede Harlinger aanval. Barry speelde Remko aan, de met links ingeschoten bal werd tot een corner getikt door de doelman. Even later weer een kans maar nu schoot Imro net naast na een mooie pass van Sjouke. Toch zou er weer gescoord worden. In de 70e minuut gaf Imro een mooie steekpass op Remko die op volle snelheid de back eruit liep en laag in de rechter benedenhoek de 0-5 scoorde. Hierna kwamen er uit counters nog meer kansjes voor fc Harlingen, maar het vizier stond wat minder op scherp.

In de 74e minuut deed MKV iets terug. Een hard schot vanaf rand zestien werd nog uitstekend gekeerd door doelman Wesseloo. De verdediging bleef misschien uit bewondering stokstijf staan en toen was het voor Melle Bakker simpel om de 1-5 te scoren. Hierna kreeg Remko nog een uitstekende kans om te scoren, hij schoot naast. Fc Harlingen bleef gevaarlijk met de uitvallen. Helaas viel Fabian na een duel ongelukkig op zijn rug en bleef krimpend van de pijn liggen, met het al in het begin vermeldde resultaat, erg sneu. De vreugde om deze mooie overwinning werd dus duidelijk getemperd.

Een compliment verdient het hele team. De beide backs Jurjen en Bas gaven weinig weg en op het middenveld speelde Jesse uitstekend. De ervaring van Barry doet dit team goed.

Inmiddels is Fabian weer thuis met de nodige dosis spierverslappers en pijnstillers. Er bleek in het ziekenhuis niks kapot te zijn maar de boel is wel verschoven en heeft een flinke optater gehad. Namens de club, het team en de gehele staf van fc Harlingen 1 wensen wij Fabian een spoedig herstel toe.