Ruim verlies fc Harlingen in oefenwedstrijd

Het regende zondagmiddag pijpenstelen én doelpunten in een oefenwedstrijd van fc Harlingen 1 tegen het in de 3e klasse spelende Friesland uit Leeuwarden. Het jeugdige team van de Harlingers moest het onderspit delven met grote cijfers, 4-9 werd het, maar als fc Harlingen alle kansen had benut had het ook 9-9 kunnen worden.

Trainer Gerrie Schouwenaar moest weer improviseren in zijn achterhoede en dat zou na de rust nog meer moeten. Zoals zo vaak is de fc Harlinger achterhoede niet goed wakker in het begin. Nu ook weer, binnen 30 seconden lag de bal al in het doel van de thuisclub, vanaf de aftrap werd een combinatie opgezet dwars door het hart van de verdediging en kwam de linker spits vrij voor Egbert-Jan Panbakker en werd het 0-1. Echter een minuut later was het al weer 1-1, na een misverstand in de achterhoede bij Friesland en Aziz scoorde simpel.

Na ruim tien minuten spelen kwam fc Harlingen op voorsprong. Remko Zandberg werd de ruimte ingestuurd , hij was veel sneller dan zijn tegenstander en scoorde beheerst de 2-1. Een aantal minuten later was het alweer gelijk . Een goede voorzet werd prima afgerond met een gave kopbal, 2-2.

Friesland was razend snel in de counter en de achterhoede van de thuisclub had daar geen grip op. Uit een corner scoorde Friesland de 2-3 nadat er niet goed werd uitverdedigd door fc Harlingen. Remko kreeg nog een uitstekende mogelijkheid de gelijkmaker te scoren, maar faalde. Vlak voor de rust werd het nog 2-4 en raakte Bas Helfferich geblesseerd.

Na de rust stond er bij de thuisclub een geheel nieuwe achterhoede, nog jonger. Door blessures bleef er een aantal spelers achter in de kleedkamer. Door een fout achterin werd het al gauw 2-5. Toch kreeg fc Harlingen nog wel mogelijkheden om te scoren, vooral Aziz had wat pech en had soms de bal af moeten spelen aan iemand die er beter voor stond. Wel scoorde hij de 3-5. Met de harde wind in de rug werd Friesland nog sterker. Het zesde doelpunt was een mooie. Vanaf dertig meter werd de bal stijf in de kruising geschoten. De achterhoede van fc Harlingen had het erg moeilijk en er werd nog drie keer gescoord door Friesland. Vlak voor tijd werd het 4-9 nadat een Friesland-verdediger, onder druk gezet, niets anders wist te doen dan zijn eigen doelman, oud-Harlinger Patrick Dijkstra te passeren.

Uit deze oefenwedstrijd is het duidelijk geworden dat de kwetsbaarheid achterin ligt bij fc Harlingen. Werk aan de winkel dus voor Gerrie Schouwenaar en de spelers. Zondag zal het thuis tegen ONB voor de competitie anders moeten.