Sport

Okke Hel maakt grachten Leeuwarden onveilig

Roeivereniging Okke Hel heeft meegedaan aan het Liwwadster Rondje. Hier het verslag van Brent de Vries.

Op zaterdag 26 oktober stond, voor roeivereniging Okke Hel, de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma: het Liwwadster Rondje. De vereniging was goed vertegenwoordigd met veertig roeiers en roeisters én vijf stuurmannen verdeeld over vijf sloepen in een deelnemersveld van in totaal 81 sloepen. Het Liwwadster rondje is een spectaculaire wedstrijd die in de roeiwereld ook wel Amsterdam van het Noorden wordt genoemd, refererend naar de smalle grachten en de vele bruggen die het parcours rijk is.

 

Bij het krieken van de dag begonnen veel roeiers wat zenuwachtig te worden: aan de kust was de wind nog  stormachtig met vlagen tot windkracht 8. Na het raadplegen van de weer-app Windfinder, leek het er op dat de wind in Leeuwarden ‘maar’ windkracht 6 was. Een meevaller.

Omdat de organisatie een zeer strak kraanschema heeft opgesteld, vertrekken de eerste sloepen rond kwart over acht richting Leeuwarden. De Snurk heeft in Amsterdam schade gevaren en hebben daardoor besloten om deze wedstrijd in de Tobbe te roeien. De sloep werd voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Snurkje’. Jammer genoeg achtervolgd het ongeluk het team deze maand en werd een lekke band gereden. Gelukkig kon er snel een vervangende auto worden geregeld en kon de rit naar Leeuwarden worden vervolgd. Nadat alle sloepen in het water lagen kon het wachten tot de start beginnen.

 

De eerste sloep van Okke Hel die van start ging was de Okke in startgroep 8. De vroege start was het resultaat van de goede prestaties van de sloep in eerdere edities en het team was gebrand om deze startplek eer aan te doen. Het team ging voortvarend van start en kon lang aanhaken bij de andere sloepen uit de startgroep. In het smalle water van de Alddeel en de legendarische Bonkevaart moest de ploeg toch meerdere sloepen, waaronder de jongens en meiden van de Kromme Dick, voorbij laten gaan. Na de Fatamorgana, een beruchte slingerbocht in een oase van groen, draaiden de sloepen de Dokkumer Ee op om naar de grootste uitdaging te roeien: de Noorderbrug. Oftewel ‘de bukbrug’. Meerdere sloepen kwamen hier in de problemen omdat de waterstand hoger was als in eerdere jaren waardoor de brug te laag was (of de sloep te hoog). Een aantal teams moesten zelfs hun roer los halen en er was zelfs een team waarbij hun roer finaal van de achtersteven afbrak door de klap. De Okke was een paar millimeter lager dan de brug en kon zonder veel problemen onder de brug komen. Daarna volgde het zwaarste stuk van de wedstrijd: de laatste kilometers.

 

Na een keurige 1 uur en 59 minuten kwam de Okke over de finish. De doelstelling van de stuurman was binnen de twee uur, dus dat doel was gehaald. Even daarvoor was de Kromme Dick al in 1 uur 43 gefinisht. De Sterke Sietze heeft er 2 uur 03 over gedaan en de Tobbe (alias ‘Snurkje’) 2 uur 01. Als laatste sloep van Okke Hel finishte de Danser na 2 uur en 05 minuten.

 

Nadat alle sloepen weer op de trailer stonden kon het wachten op de prijsuitreiking beginnen. Onder het genot van een drankje en gezellige muziek was het wachten geen straf. Om 18:00 uur was de sluitslag bekend: De beste Okke Hel heren sloep van vandaag was de Sterke Sietze met een keurige 22ste plek. Verrassend genoeg gevolgd door de Tobbe met een 30ste plek. De Kromme Dick is 44ste en de Okke 48ste geëindigd. Bij de dames is de Danser zevende en derde in de klasse geëindigd. Een keurige prestatie van de meiden! Al met al een mooie uitslag voor Okke Hel waar de teams tevreden de winter in kunnen gaan.

 

De uitslagen van de overige Harlinger heren sloepen: El flamingo 11de, Visioen 59ste, Zeemanshuis II 79ste. Bij de dames Onvervaard 13de, Bartix 20ste, Sir Lancelot Skinner 27ste en de Vuurzee 28ste.

 

Wij willen al onze trouwe sponsoren en supporters ontzettend bedanken voor hun steun dit jaar. Zonder hen hadden wij niet zo mooi seizoen kunnen hebben!

 

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda