Sport

Okke Hel en de woeste Slag om Makkum

Op zaterdag 22 september stond de Slag om Makkum op de agenda van de Tobbe van Okke Hel. Door een tekort aan roeisters werden er hulptroepen ingevlogen uit de Danser, het meidenteam van Okke Hel. Nadat het team compleet was, was er op het laatste moment toch nog een uitvaller en werd last minute invalster Lia (de stuurvrouw van de Sterke Sietze) ingevlogen. Hier is het verslag van Okke Hel.

Onderweg naar Makkum raakte het spatbord van de trailer los en moesten we twee keer een noodstop maken. Maar we kwamen met zes roeisters en stuurman Peer veilig aan in Makkum. Al met al dus niet de allerbeste start van de wedstrijddag! Door de harde wind en een uitloop op het kranen ging de wedstrijd een half uur later van start, en werd de af te leggen afstand 3 km ingekort. Dat betekende 12 kilometer bikkelen.

Een vliegende start als nummer 14, omdat het startschot achter in de haven niet te horen was en we door het grote aantal sloepen niet op tijd bij de startlijn konden komen. We roeiden ons warm in het kanaal, tegelijkertijd met de nummer 17 (Eucalypta) en 18 (Ypke Diesel). Invalsters Lia en Katja gaven een prachtig slagtempo aan.

Nog in het kanaal werden we ingehaald door de Eucalypta uit Oude Syl, een 6-koppige damessloep, net als wij... Maar we blwven bij. Op het IJsselmeer aangekomen vochten we onze weg weer langs hen, ja! Er op en er over!

We bleven we de Eucalypta een lange tijd voor maar zij wisten ons weer in te halen toen we verstikt raakten in een botsing met vier grote herensloepen bij de eerste boei. Daarna stevenden we recht in de wind op de tweede boei af, het keerpunt. Emmers vol brak IJsselmeer water werden om onze schouders gegooid. Golven van een halve tot een meter hoog. Maar we haalden zowaar de Eucalypta weer in! 

Na het keerpunt voelde de wind als een beloning, surfen op de golven met de wind schuin achter ons. We hielden het tempo er in zodat we het hele rechte stuk terug naar Makkum niet werden ingehaald. En vervolgens werd het spannend; weer het kanaal in en de Eucalypta dreigde ons weer in te halen. Alle kracht die we nog hadden werd ingezet om dat te voorkomen. Met een fotofinish blijven we de sloep uit Oude Syl nog maar net voor, maar het scheelde niet veel.

Na 2 uur en 27 minuten bikkelen was iedereen gesloopt en kwamen we bij met heerlijke warme chocolademelk en stroopwafels. Dit alles was goed voor een derdee plaats in de tweede klasse. De dames van de Onvervaard zijn keurig zevende geworden. Bij de heren deden de Okke en de Kromme Dick van Okke Hel mee. Zij hebben respectievelijk een keurige tiende en 44ste plaats behaald. Naast de sloepen van Okke Hel deden uit Harlingen de Onversaagd (12e), Visioen (40e), de Aquarel (49e) en de Ypke Diesel (50e) mee.

Het wat een woeste maar mooie race!

|Doorsturen

BuienradarAgenda