Sport

Kameleon roeirace

Hier is het verslag van roeisloep Vuurzee, geschreven door Mariska Siebrink.

(Foto: Anton Attema)

Het is zaterdagochtend 8:30 uur, we verzamelen bij de sloep en gezamenlijk in de bus richting Terherne. Het voelt al lekker warm buiten en iedereen heeft er zin in. Na een toeristische route zijn we aangekomen bij kraanplaats Oksewiel. De sloep wordt bijna direct ter water gelaten en na nog geen tien minuten wachten worden we samen met nog drie sloepen gesleept naar de startplaats van de race, De Heerenzijlbrug.

Uit de wind en in het zonnetje is het heerlijk wachten tot we kunnen beginnen. Geleidelijk aan dromt het water vol met sloepen en komt de stemming er steeds meer in. Ongeveer vijftien minuten voor de start zijn alle meiden en de stuurman de laatste hand aan het leggen aan de voorbereiding en de laatste keer zonnebrand wordt gesmeerd.

Om 12:04:30 uur wordt ons verzocht om aan de rietkant van de start te gaan liggen en om 12:05 uur klinkt het startschot. Samen met de Bartix starten we als een goed geoliede machine. De zon is fel en de wind is krachtig. Vanaf de Heerenzijlbrug gaan we richting het eilandje ‘Adam en Eva’ om, daar omheen, terug te gaan en onder de brug door, door te roeien richting het ‘Akkrummer rak’. De wind maakt het roeien pittig en iedereen is blij als we aangekomen zijn bij de meinesloat om zo, om het Kameleon eiland, weer terug te roeien naar de Heerenzijlbrug. Dit stuk hebben we voor de wind en dit geeft ons de mogelijkheid een krachtige lange slag te maken. Na de brug roeien we richting Goïngarijpster Poelen, om direct na het eiland ‘de Lytse Griene’ rechtsaf te slaan, terug richting de finish bij de Heerenzijlbrug.

Het laatste stuk vergt alle laatste energie. De zon is warm en brandt op ons lijf, de wind is sterk en niet in ons voordeel. Alle laatste restjes kracht gaan naar de riemen en we vechten ons het laatste stuk door het water. De stuurman moedigt ons aan en de laatste dertig meter zetten we alle kracht bij en finishen we met een prachtige 2 uur en 5 minuten. We zijn achtste geworden in de eerste klasse dames.

Volgende week zondag zijn we op het Tjeukemeer te vinden.

|Doorsturen