Voetbal

Jeugdkeepers van Zeerobben

Er zijn niet veel kinderen die op jonge leeftijd al zeggen: “ik wil graag keeper worden”. Kinderen willen namelijk doelpunten maken en Messi of Ronaldo worden. In veel jeugdteams wordt er dan ook gerouleerd. Iedereen komt een keer aan de beurt op de goal. En als iemand dan toch echt niet wil? Nou, oke dan... Zo gaat het vaak. Heel soms gaat het echter zo goed en vind een kind het zo leuk dat er een paar handschoenen worden gekocht en de eerste stap wordt gezet.

Keeperstraining op de woensdagavond bij Zeerobben. Op de foto ontbreken Anthoon Elsinga en Luca Boomsma. (Foto: Frans Bode)

Het is voor een ‘buitenstaander’ ook best moeilijk te begrijpen. Daar sta je dan. Helemaal alleen op de goal. Het is nat en koud en je ploeg is constant in de aanval. En jij? Jij moet het doel bewaken. Het zijn extremen natuurlijk en er zijn ook tal van andere voorbeelden maar toch zie je het best vaak. Of die ene bal die je zo had kunnen oprapen… Toch spelen er veel kinderen bij Zeerobben die de keus wel gemaakt hebben en zeggen: “Ik wil graag keepen”.

Je zou deze enthousiaste voetballers tekort doen door ze alleen maar elke training bij het afronden op de goal te zetten. Ook deze jongens/meisjes verdienen specifieke aandacht. En die krijgen ze bij Zeerobben. Op woensdagavond is het druk op het A-veld met keepers en keeperstrainers. Dick v.d. Galien en Dirk Alkema zwaaien daar de scepter. Twee oud keepers die hun sporen wel verdiend hebben binnen de lijnen onder de lat. Zij geven specifieke keeperstraining aan de trainers van JO19, JO17 en JO15. Een aantal van deze jongens (Connor Bosman Anderson, Bastian Riem en Jorn Doeksen) geven op hun beurt weer training aan de keepers van de jongere teams (JO13 t/m JO10). De keeper van JO15-1 (Luca Boomsma) geeft ook nog keeperstraining op de donderdagavond. Zo traint de jeugd de jeugd. En ze doen het allemaal vol overgave. Allemaal jongens die naast hun eigen training, studie en werk toch nog de tijd vinden om ook jeugdkeepers te trainen. Zeerobben prijst zich gelukkig met deze enthousiaste groep jongens. Anthoon Elsinga moet ook genoemd worden. Hij neemt de keepers van de senioren wekelijks onder handen. Zeerobben faciliteert inmiddels de keepers ook. Zij moeten namelijk extra uitgaven doen (handschoenen). Elke keeper t/m JO11 kan voor de uitgaven jaarlijks een bedrag declareren.

 

Het is mooi om deze enthousiaste groep wekelijks, bij goed en slecht weer, aan de slag te zien. Ook hier is sprake van talentenfabriek alleen is het fabriekje iets kleiner. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend maar het is een ‘rijkdom’. 

|Doorsturen