Sport

HT 2019 Okke Hel

Onderstaand verslag kregen we van J.M. Touwslager, voorzitter van sloeproeivereniging Okke Hel.

Afgelopen vrijdag is de Harlingen-Terschelling roeirace geroeid door de sloepen van Okke Hel. Wij stonden met in totaal drie herenteams, een mix team en twee damesteams aan de start. De week voorafgaand aan de HT worden de weerberichten nauwlettend in de gaten gehouden door de roeiers en stuurlieden en al gauw was de conclusie dat het niet zo’n makkie zou worden als de afgelopen paar jaar. De weersverwachting zuidwest vier boezemde bij sommige roeiers wel wat angst in. Maar een HT hoort wel met beetje wind geroeid te worden volgens de oud gedienden. En dat was afgelopen vrijdag dus ook zo. Maar het was voor alle sloepen prima te doen. En alle 140 sloepen die gestart zijn, zijn ook over de finish gekomen. Maar nu het verhaal van Okke Hel.

 

De Tobbe mocht dit jaar als eerste Okke Hel sloep van start en de meiden van Peer hebben het super gedaan ook de nieuwe dames die voor het eerst roeiden hebben alles gegeven. Wij hopen wel dat volgend jaar de volgschepen iets beter oppassen met het binnenvaren van de haven, er roeien ook nog sloepen! Na 4hr 16min en 31sec kwamen de dames onder luid applaus over de finish.

 

De Danser was de volgende sloep die mocht starten. De meiden waren in de vorige editie als negende overall geëindigd en hadden voor zichzelf de lat dit jaar nog hoger gelegd. Het hele jaar hebben de dames al een strijd met de Onvervaard uit Harlingen. Maar bij de start blijkt al dat de dames een super dag hadden onder de bezielende leiding van Stuurman Simon vlogen ze over het water en na 3hr 55min 19 sec komen ook deze dames onder luid applaus over de streep. Nu maar wachten wat dit zal opleveren.

 

Daarna was het de beurt aan de mannen van de Sterke Sietze. Deze ploeg heeft, nadat er in begin dit jaar wat nieuwe roeiers moesten worden ingepast, al wel laten zien dat zij iedere wedstrijd sterker worden. Onder leiding van stuurman Michel hebben deze acht kerels laten zien dat er wel weer rekening met hun dient te worden gehouden. Helaas bij passage op de Pollendam had de sneldienst van Doeksen zoveel haast dat de Sterke Sietze, die door de hekgolven van de sneldienst moest en daar zulke klappen heeft gemaakt dat er een klinknagel is uit gesprongen wel met een lekke sloep naar Terschelling moeten roeien. Maar dat maakt het behaalde resultaat eigenlijk alleen nog maar knapper. Hopelijk kan Doeksen er in vervolg op deze dag ook iets meer rekening mee houden, extra gas geven bij de passage hoeft echt niet. De mannen kwamen na 3hr 41min 58 sec over de streep op Terschelling.

 

Daarna was het de beurt aan de Okke en de Kromme Dick deze beide sloepen mochten in dezelfde startgroep starten. De Okke roeide dit jaar met een ploeg oud roeiers en was een mix team onder leiding van stuurman Brent. Wij als Okke Hel willen jullie bedanken voor jullie enthousiasme en inzet echt geweldig om te zien dat jullie dit met elkaar hebben gepresteerd en wij hopen dat jullie nog heel veel roeiplezier gaan hebben binnen Okke Hel.

De Okke kwam na 3hr 40min 58 sec onder luid applaus over de streep op Terschelling.

De jongens in de Kromme Dick waar er een aantal de HT dit jaar voor het eerst roeiden en waar ook stuurman Sebastian zijn eerste HT stuurde, waar hij toch best nerveus voor was. Maar wat een mooie wedstrijd hebben jullie geroeid en wat een potentie zit er nog in als jullie met elkaar hard blijven werken komen de resultaten vanzelf.

 

Als laatste ploeg van Okke Hel mocht de Snurk van start in de laatste startgroep. De mannen hadden dit jaar als doelstelling om in de top vijftien overall te eindigen. De mannen hebben de hele race een strijd gehad met de Kerwood van Terschelling. Maar in Schuitengat konden ze die los roeien dan een nieuwe doelstelling als eerste sloep van Okke Hel over de streep maar dat is makkelijker gezegd als gedaan. Maar met een wel uitgerekende tactiek lukte het de Snurk om 150 meter voor de finish toch ook nog de Sterke Sietze voorbij te gaan. De eerste doelstelling was gehaald maar pfff het koste moeite.

 

Dan komt het wachten op de prijsuitreiking er wordt natuurlijk wel al veel gespeculeerd zijn de doelstellingen gehaald zo het gelukt zijn. En dan is het zover maar op de prijsuitreiking worden eerst de mensen naar voren geroepen die de HT een aantal keer hebben geroeid. Dit jaar waren er binnen Okke Hel twee roeiers uit de Snurk die naar voren mochten. Hilbrand Kuperus roeide voor de twintigste keer en Wilfred Kalkhuis voor de 25ste keer, namens Okke Hel beide van harte met deze prestaties.

 

En dan beginnen we met de dames, de spanning loopt op, zou de Danser het gered hebben om beter te eindigen als vorig jaar? Dan tiende wordt de Onvervaard en een zucht van verlichting is voelbaar bij de Danser want die hebben we zeker verslagen en dan nummer zeven de Danser en gejuich ontstaat bij de meiden maar ook bij de rest van de vereniging. Het is gelukt de meiden zijn beste zespersoons sloep en beste Harlinger dames sloep en zevende overall bij de Dames. Het project “de jeugd heeft de toekomst” heeft gewerkt, vier jaar terug met deze meiden begonnen op 14 jarige leeftijd en als doelstelling om binnen vier jaar top tien te roeien met HT. En wat hebben ze gepresteerd in vier jaar tijd twee keer top tien. Wij als Okke Hel zijn ontzettend trots en bedanken iedereen die hier aan heeft bijgedragen.

 

Daarna zijn de mannen aan de beurt zou het dit jaar lukken voor de Snurk? Als de mannen horen dat de Toverbal dertiende is geworden zakt hun de moed in de schoenen, ze zullen toch niet weer zestiende zijn geworden. Maar als bekend wordt wie er twaalfde is geworden zie je toch weer hoop op de gezichten want die hebben we verslagen verwachten ze. En dan komt het verlossende woord: dit jaar tiende met de HT 2019 de Snurk en weer klinkt er gejuich door de tent op naar het podium. Doelstelling gehaald en ook nog eens beste Harlinger heren sloep.

 

Maar als de uitslagenlijst komt en iedereen zijn plek heeft gevonden mogen wij als Okke Hel trots zijn op de prestaties die we hebben neer gezet. Ook willen wij Srv Tille van harte feliciteren met hun behaalde resultaten. Verder willen wij alle volgboten van Okke Hel bedanken voor het meevaren. Maar ook onze supporters die ons de hele weg of bij binnenkomst op de haven hebben aangemoedigd. Maar ook zeker de sponsors die Okke Hel steunen zonder jullie hulp kunnen wij niet tot deze prestaties komen bedankt!

Ook willen wij de organisatie van de HT bedanken voor het iedere keer weer neerzeten van deze race een groot compliment mag daar ook wel eens voor worden gegeven.

 

Uitslag sloepen Okke Hel

Heren: Snurk 10, Sterke Sietze 31, Okke 71, Kromme Dick 90.

Dames: Danser 7, Tobbe 34.

 

Een sportieve roei-groet.

|Doorsturen