Sport

Harlinger kaatser Dylan Drent heeft nog één wens: de PC winnen

Zou Harlingen ooit weer een kaatser als Hotze Schuil krijgen, is de vraag van vele kaatsliefhebbers in onze havenstad. Er gloort hoop dat een Harlinger kaatser binnen een aantal jaren misschien wel de PC zal winnen: Dylan Drent (27) is hard op weg. Dus zoeken we hem thuis op. Zijn huis was niet moeilijk te vinden; de woning is voorzien van zeven kaatskransen die aan de gevel hangen.

Door Ubbo Posthuma 

Dylan Drent. (Foto: Joachim de Ruijter)

Dylan is een sportman in hart en nieren, die naast kaatsen op het hoogste niveau ook nog een aardig balletje kan trappen als rechtsbuiten in het eerste elftal van Zeerobben. Inmiddels heeft Dylan van de negen kaatswedstrijden dit jaar, er zeven gewonnen, één derde prijs en slechts bij één wedstrijd geen prijs. Dit met zijn vaste maten, opslaander Marten Bergsma (het kanon) en achterinse Hendrik Kootstra (grutte). Dylan werd drie keer derde op de PC die hij betitelt als hoogtepunt waar iedere kaatser van droomt om die eens te winnen. 

Lanen

In eerste instantie zag de jonge Dylan het kaatsen niet zitten. Hij werd al eens door Johannes Hinrichs gevraagd of hij bij KV Eendracht kaatslessen wilde gaan volgen. Johannes had hem bij het schoolkaatsen zien kaatsen en zag wel wat in hem. Maar Dylan zelf zag het niet zitten. “Ik kreeg die harde bal keihard op mijn pols en ik dacht wat is dit ’n rot spel.” Tot hij als klein jongetje met zijn oma het Lanenkaatsen bezocht. “Dit wil ik later ook”, zei hij tegen oma. Hij was 12 jaar toen hij voor de eerste keer meedeed. Dit was min of meer de start van zijn kaatscarrière en daarna ging het snel. Dylan won tot nu toe de ‘Lanen’ zes keer en hij kaatst bij de KNKB op het hoogste niveau. Eén van de weinige wedstrijden waar hij zenuwachtig van wordt is de Lanen, vertelt Dylan. Ook vanwege de soms negatieve uitingen van het publiek. “Als je meedoet vinden ze je vaak arrogant omdat je hoofdklasser bent. Doe je niet mee vinden ze je arrogant omdat ze denken dat je denkt te goed voor de Lanen te zijn. Eigenlijk is het nooit goed en dat is wel eens jammer.”

Gezin

Het kaatsen én voetballen slokt veel tijd op. Soms is het wel eens moeilijk met sporten en het werk. “Het kaatsen loopt nu mede door corona nog, en de voorbereidingen van het voetbal zijn begonnen. Alles gaat nu even dubbel op. Vorige week  zaterdag moest ik eerst kaatsen en ’s avonds een hadden we om acht uur een bekerwedstrijd. Als je vier uren gekaatst hebt, weet je niet of je ’s avonds nog genoeg energie over hebt. Dat is vaak even afwachten.”

Toch is het nog wel aardig te combineren, zegt de Harlinger sportman. In de week traint hij één keer met voetballen en één keer met het kaatsen. Gelukkig staat zijn vrouw Marije er vierkant achter. “Ze gaat bijna altijd met de kinderen mee naar de kaatswedstrijden en steunt mij in alles. Dat is bijzonder prettig. Zij vindt het mooi en ook de kinderen genieten er van. Overal waar wij kaatsen is er dorpsfeest met kermis, wat voor de kids ook fantastisch is, alleen nu door het corona even niet.” Beide kinderen zitten nu ook op voetbal en hebben beiden een kaatshandschoen. Wellicht treden ze in de voetsporen van Dylan.

Laatste wedstrijd

Zondag 6 september werd er in Franeker gekaatst op het Sjûkelân, georganiseerd door de Permanente Commissie, waar men de tweede prijs won. Afgelopen zaterdag in Sint Annaparochie de eerste prijs en zondag weer in Franeker, op de voetbalvelden georganiseerd door de KNKB, ook weer een eerste prijs. Alleen de Oldehove Partij in Leeuwarden staat nog op het programma en wel aanstaande zondag (20 september). Dat is de laatste wedstrijd van het kaatsseizoen. De kaatsers ziet Dylan als één grote familie. Ook de verhouding met KV Eendracht is goed. Vorig jaar reikte hij de prijzen nog uit bij een jeugdwedstrijd. Met de PC sturen ze een berichtje met “succes”; dat wordt door Dylan bijzonder op prijs gesteld.

Dylan heeft nog één wens en dat is het winnen van de PC. “Dan schrijf je in Harlingen geschiedenis”, lacht deze ouwe seun. Hij gaat nog wel even door met kaatsen: “Kaatser Taeke Triemstra is geloof ik 37 jaar, dus dan kan ik nog wel even mee.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda