Sport

Harlinger Darters Sven Helvrich en Simon Nijkamp Fries Kampioen KO-ppels

Vrijdag 6 juli moesten de Harlinger darters Sven Helvrich en Simon Nijkamp de finale van het Fries kampioenschap KO-ppels spelen in Winsum. Tegenstanders in de finale van dit prestigieuze darttoernooi voor koppels, waaraan de beste 51 dartkoppels van Friesland aan meededen, waren de Zwaagwesteinder darters Sjouke Koelstra en Tjeerd de Bruin.

(Foto: Savannah Boersma)

Voor de beide Harlingers was dit overigens al de tweede keer in drie jaar tijd dat zij in de finale van dit toernooi stonden, want ook in 2016 stonden zij in de finale, die zij toen overigens ook wisten te winnen. Ook in 2017 kwamen zij heel erg ver in dit toernooi en vonden zij hun Waterloo pas in de kwartfinale toen zij van de latere winnaars Rick Hofstra en Frans van der Weit verloren.

Ook voor de tegenstanders in deze wedstrijd was het niet de eerste keer dat zij in de finale stonden want in de laatste vier jaar stonden zij maar liefst driemaal in de finale die zij overigens ook alle drie verloren.

Alvorens de finale werd bereikt moesten Sven en Simon, die in de dartcompetitie van de FDB met hun dartteam TZN1 (dat zijn thuiswedstrijden in het Harlinger Café Gewoán Sven) speelt en onlangs voor het tweede jaar op rij kampioen van hun divisie werden en in de komende competitie in de eerste divisie zal gaan uitkomen, eerst nog afrekenen met een aantal gerenommeerde dartkoppels.

 

In de eerste ronde troffen zij het koppel Gerard Blom en Mart van Dijk en in deze partij werd door Sven en Simon een mooie 8-0 overwinning behaald.

Tegenstanders in de tweede ronde werden Gerard van der Beek en Marcel Wassenaar en ook deze konden het niet bolwerken tegen Sven en Simon die een 9-3 overwinning behaalden.

De volgende ronde ging tegen Anthony Kaper en Gilian Koehoorn en ook deze moesten in een hele spannende wedstrijd hun meerdere in de Harlingers erkennen die een 8-6 zege behaalden en hiermee de laatste acht bereikten.

In de kwartfinale werden Albert van der Zee en Michael Roozeboom de tegenstanders en ook deze darters konden Sven en Simon niet stoppen, die een overtuigende 8-0 overwinning wisten te behalen op dit koppel.

De halve finale zou een treffen worden tegen Sjoerd Koopman en Rick Schaafsma, maar deze tegenstanders zegden enkele keren op de overeengekomen speelavonden af, waarna zij door de FDB werden gediskwalificeerd en de Café Gewoán Sven darters zich, zonder te spelen, voor de finale wisten te plaatsten.

 

In de finale waarin Sven Helvrich en Simon Nijkamp zoals al gezegd tegen Sjouke Koelstra en Tjeerd de Bruin speelden werden de beide Harlingers gesteund door een bus vol supporters, welke werd gesponsord door de shirtsponsor van het duo, die de reis naar Winsum hadden ondernomen.

En deze finale werd een waar spektakel met ongekend hoge finishes van 141, 127 en 112 van Simon en ook nog eens drie keer een 180-er van Sven en een finale finish van 88 door single 20, single 18 en Bulls Eye (50) te gooien van Simon.

De finale werd gespeeld door middel van vier single partijen, waarin er per winstpartij één punt wordt behaald, waarna er door de koppels word gespeeld en hier kunnen dan twee punten per winstpartij worden behaald en dit gaat dan door tot een team het eerst negen punten heeft behaald en dan de winnaar wordt.

 

De singles partijen waren zeer spannend en van hoog niveau, Simon vs Sjouke 3-1; Sven vs Tjeerd 1-3; Simon vs Tjeerd 3-2; Sven vs Sjouke 3-0 en door deze drie gewonnen single partijen namen de Harlinger mannen een 3-1 voorsprong.

 

Hierna moesten de koppel partijen worden gespeeld en ook deze waren weer van een zeer hoog niveau en de eerste koppelpartij werd door Sjouke en Tjeerd met 3-2 gewonnen zodat door de dubbele punten in de koppels de stand weer gelijk was, 3-3.

In de tweede koppelpartij namen Sjouke en Tjeerd een 0-2 voorsprong in de set en leken de Wâldpykjes op de setwinst af te stevenen en zo ook op voorsprong in de partij te komen, maar de Ouwe Seunen zetten nog eens aan en wisten, door 3 legs op rij te winnen, alsnog de setwinst te pakken en zo een 5-3 voorsprong te nemen.

De derde partij in de koppels was door een vrij eenvoudige 3-1 setwinst ook weer een prooi voor Sven en Simon waardoor er een 7-3 stand op het scorebord kwam.

Ook in de vierde partij in de koppels gingen de Zwaagwesteinders weer zeer voortvarend van start en namen zij ook nu weer een 0-2 voorsprong in de set en leken de aansluiting te pakken, maar aangemoedigd door hun supporters zetten Sven en Simon nog eens aan en werd het 1-2 en 2-2 in deze set en met nog een leg te spelen in deze set werd de spanning om te snijden voor de vier darters en hun supporters. Werd het 7-5 of wisten Sven en Simon deze set alsnog naar hun toe te trekken en daarmee dan ook de overwinning te behalen.

Punt na punt werd binnen gesprokkeld door de beide koppels en zo waren het Sjouke en Tjeerd die Tops (dubbel 20) overhielden en daardoor de setwinst al roken.

Maar Sven en Simon hadden nog een gelijkmakende beurt te goed en daarin restte de zeer moeilijk te gooien 88, maar doordat Simon eerst de single 20 gooide, daarna de single 18 en vervolgens ook nog de Bulls Eye (50 punten) gooide werd deze leg en dus ook de vijfde set binnengehaald.

En daarmee werden ook de voor de partijwinst benodigde resterende twee punten binnengehaald en werd er door Sven Helvrich en Simon Nijkamp een prachtige 9-3 overwinning behaald op de zeer goed partij gevende Zwaagwesteinders. En werden deze zeer talentvolle Ouwe Seunen voor de tweede keer in hun carrière Fries Kampioen, wat zeer zeker als een topprestatie mag worden gezien.

J.H.

|Doorsturen