Sport

Hans Wassenaar koning zonnige Hotze Schuilpartij

Op zondag 30 juni 2019 werd op een zonovergoten terrein van KV Eendracht de traditionele Hotze Schuilpartij gekaatst, een vrije formatiepartij voor heren hoofdklasse met oude papieren. Het partuur van Marten Bergsma, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar bleek in een eenzijdige finale veel te sterk voor het partuur van Allard Hoekstra c.s. Hans Wassenaar werd unaniem verkozen tot koning.

Toen scheidsrechter Chris Anema - inderdaad ‘de broer van’ - zondag om 12.00 uur het startsein gaf, kon hij beschikken over een Eendrachtterrein dat door vele vrijwilligers perfect was aangekleed. Wel moesten de perken nog even om, maar ook deze klus was vlot geklaard, terwijl er niet eens dubbel was uitgezet.

 

Opslagmissers en spectaculair tussenspel

In de eerste omloop hield het partuur van oudgediende en Nederlands Kampioen Pier Piersma lang stand tegen het partuur van het Franeker toptalent Patrick Scheepstra: pas op 5-5 en 4-6 viel de beslissing. Een andere Franeker, Allard Hoekstra, had minder moeite om met zijn partuur een ronde verder te komen. Zijn linkshandige op- en uitslag droegen hieraan zeker bij, terwijl bij de tegenstander Enno Kingma en Sjoerd de Jong briljante momenten afwisselden met absolute missers: 5-3 en 6-4. Plaatselijke favoriet Dylan Drent en zijn maten Bauke Triemstra en Hendrik Kootstra knokten zich nog goed terug tegen de uiteindelijke finalisten Hans Wassenaar c.s. Dylan liet daarbij het publiek smullen door onhaalbare ballen toch nog te retourneren. Maar dit alles mocht niet baten: Dylan, Bauke en Hendrik gingen met 4-5 en 4-6 ten onder. Het ervaren en gelauwerde drietal Taeke Triemstra, Gert-Anne van der Bos en Tjisse Steenstra werd op soortgelijke wijze van de lijst gekaatst door smaakmaker Kees van der Schoot - tegenwoordig in Leeuwarden, maar eigenlijk Sexbierumer met Harlingse roots. Met 5-4 en 6-4 was het gedaan en had het publiek kunnen genieten van de voortreffelijke acties van Kees en zijn maten Menno van Zwieten en Erwin Zijlstra. Veteraan Marten Feenstra en zijn partuurgenoten kregen het niet cadeau van Jouke Bosje c.s. maar waren op beslissende momenten net even rustiger: 5-4 en 6-4. De eerste omloop werd toch wel weer gekenmerkt door de vele missers aan de stuit. Hiertegenover stond een groot aantal ballen dat vanuit het perk over de tribune op het parkeerterrein van Harlinga werd geslagen. Gezien de prijs per bal was dit wel een mopperpuntje voor ‘kracht achter de schermen’ Jan Nieuwenburg.

 

Tweede omloop en halve finale met walk-overs

In de tweede omloop werden Patrick Scheepstra, Gabe-Jan van Popta en Jelle Attema zonder veel omhaal van de lijst gewipt doorstadgenoot Allard Hoekstra c.s: 2-5 en 0-6. Hans Wassenaar, Renze Hiemstra en Marten Bergsma kenden geen genade met het partuur van Kees van der Schoot.

In de halve finale konden Marten Feenstra, Auke Boomsma en Laas Pieter van Straaten het niet meer bijhouden tegen een ontketende Allard Hoekstra en zijn maten: 0-5 en 2-6.

 

Waarom is een finale vaak een anticlimax?

Toen wedstrijdleider en bestuurslid Douwe Broersma de finale-parturen opriep, waren de verwachtingen hoog gespannen. Maar het partuur van Hans Wassenaar moest het beste nog laten zien terwijl het partuur van Allard Hoekstra het beste al had gegeven. En dus werd het geen spannende vertoning: 5-1 en 6-6. Voordat Hans Wassenaar de plaats van Renze Hiemstra in het midden mocht innemen en de bronzen Hotze even mocht vasthouden, had Douwe Broersma alle vrijwilligers, de voortreffelijk leidende scheidsrechter Chris Anema en de masseur bedankt, alle vrijwilligers een pluim op de hoed gestoken en de versierselen voor de derde en tweede prijs omgehangen. Ook kransensponsor Johan Halbesma en prijzensponsor Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek werden door hem niet vergeten.

 

|Doorsturen